Színészek követelik, hogy Novák Katalin vizsgálja felül a döntését

2024.02.06. 13:34
Nagy port kavart a köztársasági elnök kegyelmi ügye, mely szerint szabadon bocsátotta a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettest, aki segített főnökének eltussolni pedofilbotrányát. A Kiállok érted előadás művészei arra szólították fel Novák Katalint, hogy vizsgálja felül a döntését. Az aláírók között találjuk Tarr Juditot, Ficzere Bélát és Jaskó Bálintot is.

Az Index is beszámolt arról, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott annak az elítéltnek, aki egy pedofilügyben érintett. Mint ismeretes, K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzált regnálása idején. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

A kegyelem pillanatában még kilenc hónap volt hátra a büntetéséből. Novák Katalin döntése hatalmas viharokat kavart, és a színházi szcéna sem maradt csöndben. Nyílt levelet írtak ugyanis a köztársasági elnöknek a Kiállok érted produkció alkotói és színészei. Az alkalmi társulás és maga az előadás történetesen pont azokért a kiskorúakért és fiatalokért emel szót, immáron kilencedik éve, akik hátrányos helyzetű családokban, gyermekotthonokban, rossz körülmények között élnek, és így potenciálisan veszélyeztetettek.

A bántalmazás ellen küzdenek

„Kilenc éve járjuk az ország gyermek- és lakásotthonait a Kiállok érted című előadással, ami a szexuális emberkereskedelem, a prostitúcióra kényszerítés, a bántalmazás minden formája ellen küzd, és a gyermekvédelmi rendszer hatékonyabb működését is célja segíteni. A kilenc év alatt szívszorító, felkavaró és felháborítóan igazságtalan történetek sokaságával ismerkedtünk meg, amelyekben közös pont a kiszolgáltatottság, az erősebbektől, nagyobb hatalmúaktól vagy befolyásosabbaktól elszenvedett erőszak. És az is közös pont, hogy a gyermekvédelemben élők nagy része úgy nő fel, hogy ez a világ rendje, hogy velük mindent meg lehet tenni. Hogy nincs kihez fordulniuk, nincs, aki megvédje őket.

Az elnöki kegyelem azt üzeni most számukra, hogy az ő igazságuk nem igazság, az ő érdekeik, életük, fájdalmuk nem számít, hogy ők nem számítanak.”

– fogalmazták meg aggodalmaikat.

Levelükben felettébb méltatlannak tartják a felmentés indoklását is, majd arra szólítják fel a köztársasági elnököt, gondolja át a határozatát. 

A Kiállok érted csapata utolsó gesztusként következő, 100. előadásukat a bicskei gyermekotthonban történt bántalmazások áldozatainak ajánlja. 

A levél teljes terjedelmében itt olvasható:

Novák Katalin is megszólalt az ügyről

Novák Katalin első alkalommal válaszolt újságírói kérdésekre a bicskei pedofilügyben hozott kegyelmi döntésével kapcsolatban. A köztársasági elnök kedden hangsúlyozta, hogy az ő elnöksége alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak. Részletekről ebben a cikkünkben olvashatnak.