Négy év alatt negyvennégyen, idén heten kapták ezt a díjat

2024.02.09. 16:25
Simon Attila, András Sándor, Forgách András és Rényi András kapta 2024-ben a Baumgarten-emlékdíjat. A Baumgarten-emlékjutalmat A. Dobos Éva, Tótfalusi Ágnes és Ménes Attila vehette át a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Fogadótermében.

Ötödször is odaítélték a 2019-ben alapított Baumgarten-emlékdíjat, amelyet 2019-ben Kukorelly Endre író kezdeményezésére a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület alapított. Az alapítók a díjjal az egykori Baumgarten-díj hagyományát kívánják folytatni.

Az első emlékdíjakat és jutalmakat – az 1927 és 1947 között működő Baumgarten-díj kurátora, Babits Mihály teremtette hagyomány szerint – az alapító-örökhagyó Baumgarten Ferenc Ferdinánd halálának évfordulóján, 2020. január 18-án adta át a Gyümölcsöskert Egyesület.

2024-ben Simon Attila, András Sándor, Forgách András és Rényi András kapta meg a Baumgarten-emlékdíjat. A Baumgarten-emlékjutalomban A. Dobos Éva, Tótfalusi Ágnes és MéNes Attila részesült.

A díjazás közösségi finanszírozáson alapul, a Litera beszámolója szerint eddig 563-an adományoztak. Az egyesület minden évben a rendelkezésre álló összeg felét osztja ki. A díj idén 500 ezer, a jutalom 200 ezer forint volt, amely mellé a díjazottak Klimó Károly munkáit kapták, valamint Tigelmann Péter jóvoltából lehetőséget arra, hogy másodmagukkal három napot töltsenek a Dombóvár-gunarasi Hotel Európában.

Komikus volt, de azért mellbe vágta

Kukorelly Endre 2019-ben egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására. 2020. január 16-án a Gundel étteremben adták át első ízben a 2019-ben alapított, közösségi finanszírozással fenntartott Baumgarten-emlékdíjakat. Azóta ezt már ötödször is odaítélték. Az alapítók a díjjal az egykori Baumgarten-díj hagyományát kívánják folytatni.

Kukorelly korábban az Indexnek azt mondta, kizárólag közösségi finanszírozásból, az állami és önkormányzati forrásokat kizárva vágott bele a projektbe, hogy a díj olyan emberekhez is eljusson, akik szakmailag megérdemlik, nem pedig csak a politikai vagy különböző lobbiszempontok alapján kívánatosak.

A József Attila-díjas író arról is beszélt, hogy a Baumgarten-díj miatt számos támadás érte, és egészen hihetetlennek és leírhatatlan tartja, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhet. Egyebek mellett azt kérték számon rajta, hogy miért nincs nő: „Komikus volt, de azért mellbe vágott. Persze tudtam, hogy ezzel sok ember lábára lépek. Számoltam azzal, hogy kapok a pofámra, de amikor megtörtént, kicsit mégis elcsodálkoztam”.

Az eddigi nyertesek

A 2020-as díjazottak: Marno János, Márton László, Pintér Béla, Szentjóby Tamás, Christina Viragh; A jutalmazottak: Bartók Imre, Bán Zoltán András, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián, Szilágyi Zsófia.

A 2021-es díjazottak: Báthori Csaba, Bodor Ádám, Garaczi László, Margócsy István, Szijj Ferenc, Takáts József, Tompa Andrea. Jutalmazottak: Berta Ádám, Hermann Veronika, Kalász Orsolya, Németh Zoltán, Sipos Balázs, Ella Sobolewska, Szolláth Dávid.

A 2022-es díjazottak: Géczi János, Harkai Vass Éva, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Nemes Z. Márió, Ilma Rakusa, Szirák Péter, Tamás Gáspár Miklós. Jutalmazottak: Nagy Csilla, Vajna Ádám, Vida Kamilla.

A 2023-as díjazottak: Farkas Zsolt, Kemény István, Lőrincz Csongor, Terézia Mora, Tasnády Attila. Jutalmazott: Deres Kornélia, Karádi Éva, Kutasy Mercédesz.