Az Index elérte Csák Jánost Bús Balázs távozása ügyében

Untitled-1
2024.02.15. 08:33
Ahogy azt tegnap megírtuk, távozik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alenöki és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói tisztségből Bús Balázs. Az ügyben utolértük Csák János kulturális és innovációs minisztert, aki az Indexnek elmondta: nem volt semmilyen konfliktus közte és Bús Balázs között, utóbbi teljes erőbedobással az önkormányzati választásokra akar koncentrálni, ezért kérte a felmentését.

„Nem volt semmilyen konfliktus vagy nézeteltérés közöttünk, Bús Balázs jelezte, hogy III. kerületi polgármesterként teljes erőbedobással az önkormányzati választásokra szeretne koncentrálni, ezért – nagyon etikusan – kérte a felmentését” – mondta az Indexnek Csák János kulturális és innovációs miniszter, akit a repülőtérre menet értünk utol, ugyanis hivatalos ügyben Amerikába utazik.

Mint mondta, Bús Balázzsal jó barátságban vannak, és miután a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) volt alelnöke és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő volt főigazgatója régebb óta van a politikában, ezért ilyen téren is a szövetségese. A barátság a távozása után is megmarad. (A két pozíciót még Csák János vonta össze költségtakarékossági okokból.)

Závogyán Magdolna lesz az NKA alelnöke

Időközben közleményt adott ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya is, amelyben az szerepel, hogy „Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, valamint a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatója Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternél mindkét tisztségének megszüntetését kezdeményezte, tekintettel arra, hogy az önkormányzati választáson polgármesterjelöltként indul. Csák János miniszter elfogadta a kezdeményezést.”

A közlemény szerint – ahogy azt tegnap egyébként szintén megírtuk – a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki teendőit a továbbiakban Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára látja el.

(Borítókép: Csák János és Bús Balázs. Fotó: Papajcsik Péter / Index)