Budapestre érkezik az Apocalyptica, nem kis meglepetéssel készül a zenekar

2024.02.22. 06:33
Ismét Metallica-dalokat dolgoz fel az Apocalyptica. A finn cselló-metál zenekar új albumot és őszre turnét jelentett be, amelynek keretében november 25-én a Barba Negra Red Stage-ben játszik.

Az Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2. című, csaknem ötvenállomásos európai koncertsorozat szeptember 19-én startol Isztambulban és november végéig tart – közölte a szervező Concerto Music az MTI-vel.

A finn zeneiskola, a Sibelius Akadémia négy fiatal csellósa 1996-ban találta ki, hogy saját hangszerein adja elő minden idők egyik leghíresebb heavy metál együttese, az amerikai Metallica dalait.

Az Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos című anyagon a Metallica nyolc ismert számát írták át csellókra anélkül, hogy a klasszikus hangszerek miatt bármilyen módon visszavettek volna az eredeti nóták vadságából.

Az akkor feldolgozott dalok között volt az Enter Sandman, a Master of Puppets, a Harvester of Sorrow, a The Unforgiven, a Sad But True, a Creeping Death, a Wherever I May Roam, valamint a Welcome Home (Sanitarium).

A Metallica-számok feldolgozásait később a rock más klasszikusainak megidézése követte: a finn vonósok idővel saját verziót készítettek a Rammstein, a Faith No More, a Pantera, a Sepultura, a Slayer vagy David Bowie számaira is.

Zenéjükben a kezdeti négy cselló után megjelent a dob, majd a nagybőgő is. A jelenlegi felállás: Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso, akik mindhárman csellón játszanak, valamint a dobos, nagybőgős Mikko Sirén.

Az Apocalyptica 2018-ban is járt Magyarországon, akkor az alsóörsi Harley-Davidson Open Road Festen lépett fel, tavaly március 22-én pedig a Barba Negrában lépett fel az Epica nevű együttessel közösen, turnéjuk budapesti állomásán.