Nem merik kidobni a vendéget, pedig szörnyű dolgokat olvastak róla az interneten

2024.02.27. 15:51
Egy nyaraláson ismerkednek meg az amerikai özvegyasszonnyal, aki aztán egy nap becsönget.. A Rém rendes vendég című komédiát Cseke Péter rendezésében mutatja be a Játékszín 2024. április 6-án Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével.

Az évad utolsó bemutatójára készül a Teréz körúti teátrum, ezúttal kortárs vígjátékot, egy londoni sikerdarabot tűznek műsorra a Kossuth-díjas Cseke Péter rendezésében.

A hétszereplős komédia eredeti címe: The unfriend. Az ősbemutatót 2022 májusában tartották az angliai Chichesterben, a Minerva Theatre-ben (Chichester Festival Theatre) Mark Gatiss rendezésében, és már 2023-ban eljutott a West Endre – a Criterion Theatre után újabb rendezésben a Wyndham's Theatre-ben mutatták be, ahol jelenleg is játsszák.

Jeges rémület

A vicces helyzetekben bővelkedő történet szerint a kedves, udvarias angol házaspár, Peter és Debbie egy hajóúton összebarátkozik egy amerikai özvegyasszonnyal, Elsával. A nyaralás végén megtörténik a kölcsönös címváltás, ígéretek a jövőbeli látogatásra, ami aztán általában el szokott maradni. Ezúttal viszont nem, Elsa egy szép napon becsenget hozzájuk.

Addigra azonban olyasmiket olvastak róla az interneten, hogy elfogja őket a jeges rémület – nem szívesen engedik be, főként nem a két kamaszgyerekük közelébe. Kidobni nem merik, a feszültség egyre nő, a tetejébe nyakukon a levakarhatatlan szomszéd, és beállít egy rendőr is...

A komédia magyarországi bemutatóján Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor játssza a három főszerepet, partnerük Csonka András és Barabás Kiss Zoltán. A gyerekszerepekre Májer Jázmint, Markó Zengőt és Czombál Andrást választották.

Vígjáték és krimi

Az olvasópróbát február 26-án tartották, ahol Cseke Péter rendező kiemelte:

A sokszor lenézett könnyű műfaj pontos, precíz munkát követel. A Rém rendes vendég vígjáték krimi szállal, ugyanakkor fontos mondanivalót is hordoz – a megfelelő arányok kialakítására törekszem majd. Három darabot kaptam olvasásra Bank Tamás igazgatótól, ez is köztük volt, örömmel rendezem. A díszlet, a jelmez és a zene előkészítésén remek alkotótársakkal dolgoztam, szemléletem szerint azonban a színészek is alkotók.

A hazai bemutató díszlet- és jelmeztervezője Kovács Yvette Alida, a zeneszerző Gulyás Levente. A Rém rendes vendég szerzője, Steven Moffat skót író, televíziós producer és forgatókönyvíró többszörös BAFTA- és Emmy-díjas, 2015-ben a drámairodalomért tett szolgálataiért a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatával tüntették ki.