Halálos fenyegetés miatt nem térhet haza Izraelbe a berlini filmfesztivál antiszemitának bélyegzett rendezője

2024.02.28. 09:54
Halálosan megfenyegették Yuval Abraham izraeli filmrendezőt a Berlinale filmfesztiválon elmondott beszéde miatt, amelyet a német média – egyes politikusok véleményének hatására – antiszemitának bélyegzett. A férfi, aki egyébként egy holokauszttúlélő leszármazottja, a megfélemlítések miatt egyelőre nem tér haza Izraelbe.

Yuval Abraham izraeli filmrendező elnyerte a berlini Berlinale filmfesztivál egyik fődíját, ám egyelőre nem mer hazatérni Izraelbe, ugyanis a német hatóságok antiszemitának nevezték a díjátadót a férfi és más filmesek beszédei miatt, ez pedig halálos fenyegetésekhez és családtagjai fizikai megfélemlítéséhez vezetett Izraelben – írja a The Guardian

A 29 éves Yuval Abraham szombaton kapta meg a Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó díjat a No Other Land című filmjéért, amely a ciszjordániai Masafer Yatta palesztin falvak felszámolását mutatja be.

A záróünnepségen a filmesek többször is kifejezték szolidaritásukat Palesztinával, köztük Yuval Abraham is, aki köszönőbeszédében elítélte az apartheid helyzetet, és tűzszünetre szólított fel Gázában. Ez felháborodást váltott ki a német médiában, ahol több politikus is „antiszemita beszédet” emlegetett.

Holokauszttúlélők fiaként német földön állni és tűzszünetre felszólítani, hogy aztán antiszemitának bélyegezzenek, nem csupán felháborító, hanem szó szerint zsidó életeket sodor veszélybe

– mondta Abraham a The Guardiannek.

Ha Németország így akarja feldolgozni a holokauszt miatti bűntudatát, akkor teljesen kiüresítik az értelmét

– tette hozzá. 

Zsidó és holokauszttúlélő leszármazottja, mégis antiszemita a németek szerint

Abraham elmondta, hogy a záróünnepség másnapján vissza akart térni Izraelbe, de egy görögországi átszállás során megváltoztatta a terveit, ugyanis megtudta, hogy az izraeli média is antiszemitának minősítette a beszédét német politikusokra hivatkozva. Amellett, hogy a közösségi médiában halálos fenyegetéseket kapott, Abraham arról is beszámolt a The Guardiannek, hogy

többen megjelentek a családtagjainál Izraelben, akik emiatt biztonságukat féltve el is hagyták otthonukat.

A csavar a történetben, hogy Abraham nagyanyja egy koncentrációs táborban született, apja családjának nagy részét pedig megölték a holokauszt időszakában.

A filmrendező szerint az lehet jogos kritika, hogy meg kellett volna említeniük a beszédeikben az október 7-i eseményeket is, ugyanakkor úgy látja, Németország fegyverként használja a holokauszt kifejezést, amelyet szerinte a zsidók védelme érdekében kellene használni, nem azok ellen, akik a gázai megszállással kritikusak. 

Ez azért is veszélyes, mert leértékeli az antiszemitizmus kifejezést

– nyomatékosította véleményét. 

A filmrendező alkotótársa, Bázel Adra a szombati ünnepségen azt mondta, hogy nem tudja igazán megünnepelni filmje sikerét úgy, hogy közben Gázában mészárolják az embereket, és sürgette Németországot, hogy állítsa le az Izraelbe irányuló fegyverexportot. Yuval Abraham ezért most Adra biztonsága miatt is aggódik, a partnere ugyanis azóta visszatért ciszjordániai falujába, amelyet izraeli települések vesznek körül.

A telepesek bármikor bosszút állhatnak rajta. Ő sokkal nagyobb veszélyben van, mint én

– mondta Abraham. 

A Berlinale németországi ünnepségével szembeni ellenérzések kirobbanása miatt a kulturális államtitkár, Claudia Roth zöldpárti politikus lemondását is követelték, aki az eseményről készült felvételeken láthatóan megtapsolta Abraham és Adra beszédét.

Roth hivatala hétfőn az X-en közzétett nyilatkozatában igyekezett tisztázni, hogy ő az izraeli rendezőpáros eredményei, nem a palesztinszimpátiája miatt tapsolt. A taps elmondása szerint „a zsidó-izraeli újságírónak és filmrendezőnek, Yuval Abrahamnak szólt, aki a politikai megoldás és a békés együttélés mellett szólalt fel”.