Meghalt a Fehér Ház ismert dizájnere, Iris Apfel

GettyImages-1339370298
2024.03.02. 13:29
Az ikonikus Iris Apfel 97 éves volt, amikor aláírt egy modellszerződést. Jellegzetes, felnyírt fehér hajáról, túlméretezett szemüvegéről, fényes rúzsáról és vaskos gyöngyeiről volt ismert. Részt vett a Fehér Ház felújításában, de öltöztette Greta Garbót és Estée Laudert is.

Iris Barrel Apfel 1921. augusztus 29-én New York-i zsidó családban született. Eredetileg művészettörténetet tanult, és belsőépítészetre, különösen textilekre specializálódott. Évtizedeken át lakberendezőként tevékenykedett, többek között a Fehér Ház helyreállítási projektjein,

és nem kevesebb mint kilenc amerikai elnöknek dolgozott. 

Harry Trumantól kezdve egészen Bill Clintonig bezárólag számíthattak rá az elnökök. Ezenkívül 1950-ben megalapította az Old World Weavers nemzetközi textilgyártó céget férjével, Carllal, aki 2015-ben, 100 évesen hunyt el.

Szülinapjával viccelt

Apfel a ’80-as éveiben létrehozta saját márkáját, és az ezt követő két évtizedben érte el hírnevének csúcsát. Az excentrikus művésztől nem meglepő, hogy 97 évesen professzionális modellnek állt. 2024. március 1-jén halt meg – közölte a BBC.

Nemcsak stílusa, de a gondolatai is meghatározóak voltak.

Iris Apfel jelmondata ez volt: Szerintem az öltözködésnek szórakoztatónak kell lennie!

Népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy az Instagramon csaknem hárommillió követője volt. Két nappal ezelőtti bejegyzésében saját 102 és feledik születésnapját ünnepelte. 

Sztárok búcsúznak tőle

Tommy Hilfiger amerikai tervező egy azok közül, akik mindig is elismeréssel adóztak Apfel munkásságának. A textil- és stílusvilág „újítójaként és vezetőjeként” méltatta, aki bevonul a divattörténelembe. „Iris Apfel nem csupán művészként érvényes, de hihetetlen tehetsége és kisugárzása miatt vált világhírű divatikonná. Hatalmas szívével megérintett mindenkit, elképesztő hatással volt mindenkire, aki csak találkozott vele” – mondta Hilfiger. 

Lenny Kravitz amerikai énekes is elbúcsúzott tőle: „Igazi életművész voltál. Köszönöm az energiát és az inspirációt.”

Lily Collins, az Emily Párizsban sztárja ezt írta róla: „Micsoda nő. Micsoda legenda. Micsoda élet! Öröm volt viselni a ruháit a sorozatban, és megtiszteltetés számomra, hogy kifejezhettem a csodálatomat felé. Stílusod megmarad, örökségedet pedig örökké ünnepelni fogjuk.”

A színek kaleidoszkópja

Apfel ügynöke, Lori Sale azt mondta, hogy vele együtt dolgozni életre szóló megtiszteltetés volt. „A szó minden értelmében látnok volt. Egyedülálló lencséken keresztül figyelt mindent, amely lencséket óriási, jellegzetes szemüvegekbe foglalták. Ezeken át a világot színek kaleidoszkópjaként, minták és nyomatok vásznaként látta. Művészi érzéke a hétköznapi dolgokat rendkívülivé változtatta; varázslatos képessége volt ötvözni a szokatlant az elegánssal.”

2014-ben Albert Maysles dokumentumfilmet készített róla Iris címmel. 

(Borítókép: Iris Apfel a 100. születésnapján New Yorkban 2021. szeptember 9-én. Fotó: Noam Galai / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport