Meghalt Debra Byrd énekesnő

2024.03.07. 12:05

Életének 72. évében elhunyt Debra Byrd énekesnő, aki többek között az American Idol, a Canadian Idol, a Military Idol, a The Voice, a Majors and Minors és más műsorok mentora és vezetője volt – írja a Deadline

Az énekesnő március 5-én, kedden halt meg Los Angelesben, halálának okáról és pontos helyszínéről azonban egyelőre nem közöltek részleteket. 

Byrd tanítványai között Grammy-díjasok, DJ-k, színészek, zenészek és Broadway-sztárok is voltak. Együttműködött többek között Kelly Clarksonnal, Fantasia Barrinóval, Jennifer Hudsonnal, Bob Dylannel és Barry Manilow-val. 

Az ohiói Clevelandből származó Byrd a Kent State University egyetemen és a Karamu és Dobama Színházban tanult. Sok éven át lépett fel Barry Manilow-val a Ladyflash nevű kísérőzenekar tagjaként járva a világot. 

„Örökké hiányozni fogsz, szerelmem”

1976-ban megjelent egy saját slágerük, a Street Singin'. A dal, amelyet Manilow írt és hangszerelt, a Billboard Hot 100 slágerlistán a 27. helyet érte el.

Ez életem egyik legszomorúbb napja. Egyszerűen nem tudom feldolgozni a tényt, hogy Debra Byrd már nincs velem. Ő volt az egyik legcsodálatosabb barátom. Örökké hiányozni fogsz, szerelmem

– posztolta Barry Manilow az énekesnő haláláról. 

Byrd együttműködött Bob Dylannel is Ausztráliában a Hard to Handle elnevezésű turnén. Színészként és előadóként Byrd elismerést szerzett a Broadway Bring In 'Da Noise, Bring In 'Da Funk című országos turnéjának főszerepével. 2001-ben jelölték a Black Theatre Alliance-díjra a Could It Be Magic című előadásért. Byrd filmzenékhez is kölcsönözte énekhangját, többek között Az oroszlánkirály, a 2 1/2 és a Sister Act II című filmekhez.

Byrd készítette fel az énekeseket az American Idol mentoraként az első epizódtól a 10. évadig. Ezután a The Voice-hoz szerződött ugyanebben a feladatkörben.

Az egyetemi világban Byrd a Los Angeles-i Musicians Institute ének tanszékének elnöke volt. Emellett a tekintélyes Berklee College of Music rezidens művészeként is tevékenykedett.