Meghalt Michael Jenkins, a Szívtipró gimi író-rendezője

2024.03.08. 16:19
77 éves korában meghalt Michael Jenkins ausztrál író-rendező, akinél 2020-ban diagnosztizáltak Parkinson-kórt. Legismertebb munkája a 90-es években készült Szívtipró gimi volt, amelynek a rebootja éppen most fut a Netflixen.

Meghalt Michael Jenkins ausztrál író-rendező, aki Szívtipró gimi (Heartbreak High) című provokatív ausztrál tinidrámájáról volt ismert. 2020-ban Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, halálhírét menedzsmentje erősítette meg élettársa, Amanda Robson révén. Barátja, Ian Barry azt írta búcsúztatójában, hogy Jenkins Robson és közeli családtagjai körében hunyt el hétfőn – számolt be a Deadline.

A komor és frenetikus rendezői stílusáról ismert Jenkins nevéhez Ausztrália néhány legnevesebb tévésorozata fűződik. A nemzetközileg is népszerű, 1990-es évekbeli Szívtipró gimi című középiskolai drámáját 2022-ben újraindították a Netflixen. Eredetileg Ben Gannonnal közösen alkotta a sorozatot – amely segített elindítani A mentalista színészének, Simon Bakernek a karrierjét is – 1994-ben a Network Ten számára.

Ő állt a Blue Murder című ausztrál minisorozat mögött is, amelyet gyakran az ország egyik legjobb krimijeként emlegetnek. Jenkins 1995-ben rendezte a kétrészes minisorozatot az ABC számára, majd a 2017-es folytatás, a Blue Murder: Killer Cop producere volt, amely az Endemol Shine Australia gondozásában készült.

Élete

Jenkins riporterként kezdte pályafutását, mielőtt az ausztrál közszolgálati műsorszolgáltatónál, az ABC-nél helyezkedett el producerként. Egy évtizednyi rendezői munka után 1983-ban az ABC vitatott rendőrségi korrupciós drámáján, a Scales of Justice-on dolgozott, majd a Rebel című ausztrál zenés játékfilmet rendezte, amelyben Matt Dillon, Debra Byrne és Brown Brown szerepelt.

Ezt követően számos televíziós drámasorozatban dolgozott, mígnem karrierje igazán beindult az 1993-as Szívtipró kölyök (The Heartbreak Kid) című filmmel, amelyből egy évvel később a Szívtipró gimi indult.

A Szívtipró gimi egy csapat ausztrál tinédzsert követett a Sydney külvárosában található multikulturális Hartley Highban. A sorozat annyira népszerű volt az Egyesült Királyságban, hogy amikor a Network Ten 1996-ban leállította, a BBC2 további 26 epizód erejéig vállalta a finanszírozást, mielőtt az ABC 1997 és 1999 között további évadokat rendelt volna.

2000-ben a Netflix szerződést kötött a Szívtipró gimi jogtulajdonosával, a Fremantle Australiával, hogy a sorozatot a jelenkori közönség számára újraforgassa, és az eredeti sorozat mind a 210 epizódját leadja. A reboot 2022-ben indult, és nemzetközi Emmy-díjat nyert. A második évad áprilisban indul a Netflixen, Jenkins mint forgatókönyvíró-tanácsadó működött közre a rebootban.

Jenkins produktivitása a Szívtipró gimi után lelassult, bár 2007-ben a címlapokra került, amikor egy csoportos nemi erőszakról szóló ausztrál film rendezésével bízták meg. Ezért Morris Iemma, az akkori új-dél-walesi miniszterelnök kritikát fogalmazott meg, amire Jenkins válaszul azt mondta, hogy a film „hihetetlenül szimpatikus nyomozása és feltárása lesz ezeknek az eseményeknek”, de végül sosem készítették el.

A Screen Producers Australia szerint Jenkins „ausztrál filmiparhoz való hozzájárulása széles körű volt”, és hozzátették: 

Michael öröksége tovább fog élni a közönségen keresztül, akik generációkon át élvezhetik azokat a produkciókat, amelyeken dolgozott.

Adam Zwar ausztrál színész, aki több televíziós vígjátékot is alkotott, a közösségi médiában egy üzenetben tisztelgett Jenkins előtt: „Gyakran beszélt arról, hogy készít egy Ned Kelly-filmet, amelyet Joe Byrne szemszögéből mesél el. Nagyon szerettem volna látni” – írta.