Óriási sikert ért el a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján

2024.03.20. 20:32
Különdíjjal és előkelő helyezéssel zárta a Bocuse d’Or európai válogatóját a magyar csapat, amely így továbbjutott a lyoni döntőbe. A magyarok az északi konyha alapanyagait ötvözték a hazaival.

Tavaly októberben rendezték meg a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét, amelyen négy séf versenyzett egymással.

A szakácsversenyt Kelemen Roland nyerte, aki így továbbjutott a Bocuse d’Or európai válogatójára, amelyet március 19–20. között rendeztek meg a norvégiai Trondheimben.

A magyar csapat élén tehát Kelemen Roland, a Hunguest Hotel Sóstó séfhelyettese állt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, a coach pozícióját pedig a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be. A csapatelnök (és egyben kóstolózsűri) a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronzszobrot hozhatta haza Lyonból.

Sarkvidéki ízeket ötvöztek a magyar konyháéval

A versenyzőknek meghatározott alapanyagok felhasználásával kellett főzniük, amelyek – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. 

Idén a tányértéma a rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt, míg a táltéma a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak.

A magyar csapatnak komoly kihívást jelentettek a kötelező alapanyagok, hiszen azok számukra teljesen ismeretlenek voltak. Korábban Kelemen Roland kiemelte, az volt a cél, hogy a sarkvidék ízeit harmonikusan ötvözzék a magyar konyháéval.

Ezek az alapanyagok nem ismerősek a gasztronómiai kultúránkban, így nagy kihívás volt felfedezni őket és harmóniát teremteni a magyar hagyományokkal és alapanyagokkal

– fogalmazott Kelemen Roland séf. Mint mondta, a rénszarvast például olyan hagyományos magyar hozzávalókkal ötvözte, mint a som vagy a kacsamáj.

Különdíj és rangos helyezés lett a magyar csapat jutalma 

Az idei évben is a skandináv országok taroltak a versenyen, ugyanis

  • az első helyezett Dánia,
  • a második Svédország,
  • a harmadik pedig Norvégia lett.

A versenyen ugyanakkor a magyar csapat is helytállt, ugyanis 

megnyerte a legjobb tálnak járó különdíjat, valamint hatodik helyezést ért el.

Ez azt jelenti, hogy a magyar versenyzők magabiztosan kvalifikálták magukat a lyoni döntőre, amelyet 2025 januárjában rendeznek majd meg.

A versenyzők hozzátették, a legjobb tányérnak járó díjat az Egyesült Királyság nyerte, míg a legjobb commis díját Svédország érdemelte ki.

A közlemény szerint a magyar csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert tagjai csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában. Sikerükben fontos szerepet játszott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia felkészítése, valamint olyan elismert szakemberek segítsége, mint Széll Tamás, Vomberg Frigyes és a norvég Christian André Pettersen.