Utolsó útjára kísérték Szilágyi István erdélyi magyar írót

2024.03.21. 15:26
Eltemették csütörtökön az életének 86. életévében elhunyt Szilágyi István erdélyi magyar írót a Házsongárdi temetőben.

Utolsó útjára kísérték Szilágyi István Kossuth-díjas erdélyi magyar írót csütörtökön Kolozsváron, a nemzet művészét a Házsongárdi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Szilágyi István, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar író 85 éves volt, 2024. március 13-án Kolozsváron hunyt el, méltósággal viselt betegség után.

A Helikon irodalmi folyóirat alapító főszerkesztője családtagjai, pályatársai, barátai, tisztelői és olvasói az Egyetemiek Házában búcsúztak tőle, majd a református gyászszertartás után a Házsongárdi temetőbe kísérték.

Szilágyi István kinyitotta azt a kaput előttünk, amire minden fiatal írónak szüksége van, és a maga csendes, de tekintélyt parancsoló módján igazgatta az én nemzedékemnek is az első lépéseit

– emlékezett Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke búcsúbeszédében. 

Pécsi Györgyi kritikus, irodalomtörténész a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képviseletében Szilágyi István írói és szerkesztői életművét méltatta. Úgy emlékezett az íróra munkásságára, miszerint az az irodalmon keresztül, a szó erejével a magyar nemzet szolgálata, a megmaradás és építkezés, értékteremtés példája.