Alvás helyett tanuljon erotikus táncot!

gergőjánosuj
2024.03.22. 13:38
Öt év kihagyás után újra elmerülhetünk a Budapesti Színházak Éjszakájában, mégpedig, némi ellentmondással, már reggeltől kezdve. Március 23-án mindössze egy jegy áráért 43 színházba látogathatunk el, és vehetünk részt olyan programokon, mint a jelenetírás, szinkronizálás, kulisszajárás, de énekelhetünk, táncolhatunk, sőt imprózhatunk is – hajnalig.

Úgy tűnik, az egész színházi szakmának – és nem kevésbé a közönségnek – nagyon hiányzott a pandémia elsodorta Színházak Éjszakája, mert a szervezők hívására a legtöbb teátrum, színtér és társulat boldogan csatlakozott a rendezvényhez. 

Minden egy! 

A Budapesti Színházak Éjszakája (BPSZÉ) szervezési feladatait a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály színtér vállalta magára. A programsorozat kampányát az előbbi igazgatója, Benkő Nóra és a társulat művészeti tanácsadója, Peremartoni Krisztina viszi. 

A rendezvénynek saját szlogenje is van, ami így hangzik: Minden egy! 

Benkő Nóra erről így nyilatkozott: 

Ez a mondat mindenki számára más jelentéssel bír, mi a színházi szakma vágyott egységességére szeretnénk utalni ezzel, hiszen a »színház-barátság« jegyében ezen a tavaszi éjszakán a csatlakozó társulatok nem csak a szakma iránti szeretetüket, a törzsközönségüket is megosztják egymással. Együtt erősítik a színházba járás hagyományát, segítenek a nézőknek nyitni más színházak, más nézőpontok irányába is.

Lépjen ön is színpadra!

Hogy mi minden várja a színházimádó közönséget, azt lehetetlen felsorolni, de adunk a rengeteg programból egy kis kedvcsinálót. 

A legkorábbi időpontban, reggel 9-kor Jordán Adél hívja jógázni a mozgás szerelmeseit, de aki dinamikusabb sportra váltana, az Száraz Dénessel futhat színházról színházra. 

Szemtanúi lehetünk annak is, ahogyan három író húsz perc alatt megalkot egy darabot, amit azonnal színpadra is állítanak a rendezők. Sőt, akár mi magunk is írhatunk jelenetet. 

Petőfiről is láthatunk két különböző helyszínen is valami nagyon más képet, mint amit a Most vagy soha! mutat, aki pedig maga szinkronizálna vagy írna jelenetet, azt is megteheti. Színpadra vágyik? Az Operettben

mesterkurzuson próbálhatja ki a hangját, és tánctanítás is lesz; de a Thália eggyel továbbmegy, és erotikus show-t tanít be a nézőknek;

míg a Momentán társulatával imprózhatunk is. 

A Z generációt egy beszélgetésre várják az Átriumban, a fiatalabbakat drámajátékra hívják a Latinovits Színházban, a még kisebbeket pedig marionett-bábjátékra a Bethlen téren. Azért a felnőttek is játszhatnak, például Cluedot-t Hartai Petrával, kitölthetnek egy bábos kvízt, esetleg táncos Activityn vehetnek részt Novák Péterrel. 

Noha ezen a napon mindenki a színházért dolgozik, a szakma megosztottságáról és a Liliomról is lesz diskurzus Budaörsön, magával Alföldi Róberttel; a Rózsavölgyi Szalonban pedig Gálvölgyi Jánossal beszélget Csiby Gergely. Akik szeretnek leskelődni, azoknak megsúgjuk, hogy a Játékszínben és a Kristály Színtérben is betekinthetnek egy-egy próbába, de több teátrumban lesz kulisszajárás is. 

Az eseménysorozatnak saját dala is született, Az én Budapestem címmel, amelyet az Aranyakkord zenekar ad elő. Egyébiránt a nóta szövegéből került ki a Minden egy! mottó is. 

A rendezvény after partyval zárul a Kristály Színtérben, ahol az Aranyakkord mellett DJ Infragandhi szolgáltatja a zenét. 

A BPSZÉ teljes programja itt látható. 

(Borítókép: Csiby Gergely és Gálvölgyi János a Rózsavölgyi Szalonban várja a délutánozó színházlátogatókat / Fotó: Csiby Gergely)