Meghalt minden idők egyik legnépszerűbb gyermektörténetének szerzője

2024.03.24. 08:17
98 éves korában meghalt Laurent de Brunhoff, Jean de Brunhoff fia. Az apa-fia páros rajzolta meg elsőként Babart, a Celeseteville felett uralkodó elefántkirályt, aki az évek előrehaladtával számos gyerek kedvenc kitalált karaktere lett.

Laurent de Brunhoff 1925. augusztus 30-án született a franciaországi Párizsban, az 1980-as években azonban kiköltözött az Egyesült Államokba. Édesapja az a Jean de Brunhoff volt, aki elsőként álmodta meg Babar, az elefántkirály történetét – viszont korai halála miatt nem sokáig tudott foglalkozni a képeskönyv-sorozattal.

Hagyatékát fia, Laurent vitte tovább, aki ugyan csak felnőttkorában kezdte el kamatoztatni festői és mesemondói tehetségét, mégis számos, Babarral kapcsolatos történetet adott ki. Könyveiben Laurent kevesebb szót használt, mint édesapja, illusztrációi azonban hűen hozták Jean de Brunhoff visszafogott stílusát – írja a The Guardian.

A könyvsorozatot világszerte több millió példányban adták el, emellett animációs sorozat és számos rajzfilm is készült az elefántkirály kalandjairól.

Laurent De Brunhoff 2014-ben a National Geographicnak úgy nyilatkozott alkotásáról, miszerint Babar saját maga lett, a kitalált karakter jelentette számára az egész életet, hiszen évekig rajzolta az elefánt történeteit. Laurent de Brunhoff 2024. március 22-én, 98 évesen, a floridai Key Westben található otthonában halt meg, amit felesége, Phyllis Rose tudatott a nyilvánossággal.