Volt bűnbanda tagja, autóversenyző, katona, de végül színészként ismerte meg a világ

GettyImages-1978055900
2024.03.24. 10:21
1930. március 24-én született „a lazaság királya”, a legendás színész, Steve McQueen. Hollywood fenegyereke, noha csupán ötven évet élt, örökre beégette magát a köztudatba olyan máig kultikus filmjeivel, mint A hét mesterlövész vagy a San Franciscó-i zsaru. Élete során számos dolgot megélt: volt autóversenyző, katona, jelölték Oscar-díjra, de le is csukták. Ha keménykötésű karakter kellett egy filmbe, ő volt az egyik legjobb választás. Ma rá emlékezünk.

A McQueen név, szimplán hangzásából adódóan is, mára valahogy összeforrt egyfajta vagánysággal. Ez nem csak a magán- és mássalhangzók érdekes ritmusából fakad. A XX. század derekán élt egy színész, aki némileg eltért a megszokott átalakuló művészektől. Ő forrasztotta hozzá ezt az érdekes érzetet a névhez, nem véletlenül, hisz máig Hollywoood egyik legnagyobb fenegyerekeként emlegetik.

Ő volt Steve McQueen.

Sajnos nem élt sokat, mindössze ötven év jutott osztályrészéül – rendszeres dohányzása, alkoholizálása és a különféle kábítószerek sem segítettek az ügyön –, de karrierjének mintegy negyed százada során számos olyan filmben szerepelt, ami miatt máig a filmtörténelem meghatározó alakjaként tartják számon. Noha első mozis főszerepét egy horrorban alakította, 1960-tól már olyan kultklasszikusokat köthettünk a nevéhez, mint A hét mesterlövész.

Persze a örök nyughatatlan színész nem elégedett meg ennyivel, feltűnt számos jól ismert, múlt századi műben, úgy mint a Pokoli torony, a Pillangó vagy A szökés. 1967-ben még Oscar-díjra is jelölték egyik háborús filmjéért, azonban hiába kapott nyolc nominálást az alkotás, egyet sem hozott el – olyan színészekkel versengett a díjért, mint Michael Caine vagy Alan Arkin, és olyan filmekkel, mint a Nem félünk a farkastól vagy az Egy ember az örökkévalóságnak. Utóbbi főszereplője, Paul Scofield kapta végül az elismerést.

Hosszú út a sikerig

Kalandos életében jó pár filmben szerepelt, de talán még többet utasított vissza. Olyan rendezők akartak vele dolgozni, mint Steven Spielberg vagy Francis Ford Coppola, de sokszor meglehetősen furcsa indokokkal utasított el szerepeket, például hogy nem képes parancsra sírni.

Mégsem lehet azt mondani, hogy emiatt ismertsége vagy legendája csorbult volna, hisz neve a mai napig fennmaradt. Rajongott az autó- és motorsportokért – ő maga is versenyzett, sokszor álnéven állt a rajtvonalra. Emellett volt egy furcsa szokása, amit sokáig senki sem értett, ő pedig nem fedte fel a nyilvánosság előtt.

Amikor elvállalt egy filmet, sokszor kikötötte, hogy cserébe adjanak neki különféle, nagyszámú tárgyi juttatásokat. Így aztán tömegével kapott elektromos borotvákat, farmernadrágokat és hasonló holmikat. Idővel kiderült, McQueen ezeket a Boys Republic – nevéből adódóan csak fiúknak fenntartott – iskolába, egyfajta javítóintézetbe vitte, ahol ő is töltötte tinédzseréveit, miután összekülönbözött nevelőapjával. Néha maga is ellátogatott oda, biliárdozott a srácokkal, és történeteket mesélt nekik.

Fiatalkora nem volt fenékig tejfel, többször összetűzésbe került szüleivel és gyámjaival. A rendőrök is letartóztatták néhányszor, mivel kölyökként bűnbandákkal lógott, tizenhét évesen pedig inkább önszántából katonának állt, ahol szolgálat közben egyszer

öt ember életét is megmentette.

Ötven évének érdekes fordulatait szinte lehetetlen lenne felsorolni, így inkább összeállítottunk egy kvízt, hogy olvasóink megtudhassanak néhány izgalmas dolgot Steve McQueenről, Hollywood egyik klasszikus, keménykötésű sztárjáról.

(Borítókép: Steve McQueen egy Shelby 427-es Cobra volánjánál a Riverside Racewayen, a kaliforniai Riverside-ban 1966. júniusában. Fotó: James Drake / Getty Images Hungary)