350 millió forintért árulják Esterházy Péter családi házát

2024.03.26. 14:51
Futótűzként terjed az interneten, hogy több mint 65 év után eladóvá vált az Esterházy család rómaifürdői családi háza. Dragomán György szerint az ingatlanhirdetés irodalomtörténeti jelentőségű. Visky András egymillió forinttal beszáll a költségekbe, hogy a családi ház a Szépírók tulajdonába kerüljön.

„Felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs egy családi ház áráért eladó” – ezzel a szöveggel osztotta meg valaki azt a posztot, amelyben az egyik legnagyobb magyar író, 2016-ban meghalt Esterházy Péter családi háza lett eladóként meghirdetve. Az ingatlan.com oldalán megjelent hirdetés szerint a III. kerületi ingatlant 350 millió forintért árulják. A Kossuth-díjas író fia, Esterházy Marcell ezzel a szöveggel osztotta meg a Facebookon.

Több mint 65 év után eladóvá vált Esterházy család rómaifürdői családi háza. 

A bejegyzést többen megosztották. A kommentgyár meg az ötletelés pedig beindult, hogyan lehetne megtartani, közkincsé tenni a családi házat. Egyes vélemények szerint az ingatlant múzeumként, mások szerint alkotóházként vagy fordítóházként lehetne hasznosítani.

Irodalomtörténeti jelentőségű

A posztot Dragomán György író is megosztotta a közösségi médiában. Ő a hirdetés legszebb részét idézi.

»sok-sok évig volt egy boldog nagycsalád otthona«, áll ebben az irodalomtörténeti jelentőségű ingatlanhirdetésben. EP könyveiből eléggé pontosan tudható, mennyire így volt ez. Én csak életemben egyszer jártam ott, egy születésnapon, felejthetetlenül szép alkalom volt. Az jut eszembe erről a hirdetésről, hogy amikor 2016-ban meghirdették Thomas Mann villáját Los Angelesben, abban se szerepelt semmilyen utalás arra, hogy kié is volt az a ház. De aztán a teljes német kulturális és politikai élet összefogott, és a villa mára alkotóház.

Dragomán György bejegyzése igencsak népszerű, sokan kommenteltek, még többen megosztották. A hozzászólók között van Vámos Miklós, akinek megfogalmazása szerint „Ilyesmit kéne csinálnunk most is.”

A nemrégiben Kossuth-díjjal kitüntetett Visky András ezt írta a poszt alá: 

Vegyük meg a Szépíróknak. Egymillával beszállok.

Visky felvetését többen támogatják.

A hirdetésben egyebek mellett azt írják, hogy „az ingatlan elhelyezkedésének és adottságainak köszönhetően ingatlanfejlesztőknek is kiváló lehetőség, átalakítható, bővíthető, és akár egy 4 lakásos társasház is kialakítható rajta. A környék békés, biztonságos, a közelben számos bevásárlási és szabadidős lehetőség is rendelkezésre áll, ami az itt lakók kényelmét szolgálja.”

A politika is beszállt

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt, korábbi közlekedésért felelős államtitkár Facebookon ezt írta:

„Esterházy hagyatéka mára Berlinbe került, de Budapest egy percre sem feledte el. Most viszont, ha nem lépünk időben, az otthonát is végleg elveszítjük. Ezért Dragomán György felvetéséhez csatlakozva kezdeményezem, hogy a Magyar Állam és a Fővárosi Önkormányzat közösen helyezze védettség alá, és vásárolja meg Esterházy Péter házát, így óvva meg kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét.

Hiszem, ebben a kérdésben felül tudunk emelkedni politikai törésvonalakon, ezért arra kérem Csák János kulturális minisztert és Karácsony Gergely főpolgármestert, együtt mentsék meg ezt a házat az utókornak. Száz év múlva senkit nem fog érdekelni, ki volt épp 2024-ben  miniszter vagy főpolgármester, de Esterházy Pétert akkor is olvasni fogják.”