Koltai Lajos: Mindig nagy mérce, hányan nézik meg a filmjeimet

2024.03.30. 09:57
Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze egy interjúban többek között arról beszélt, hogy fontos-e számára a filmjei nézettsége, hogy mit tanít a fiataljainak, hogy milyen kihívásokkal kellett megküzdenie a Semmelweis-film forgatása előtt, és hogyan boldogul a világsztárokkal.

Koltai Lajos az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweisről szóló film hazai és amerikai fogadtatásáról, a szereplőválogatásról, a világsztárokkal való közös munkáiról és jövőbeli terveiről is beszélt.

A rendező az interjúban elmondta, hogy: 

  • szerinte lehet a siker mértékegysége az, hogy hányan néznek meg egy filmet. Ez számára mindig nagy mérce. Nagyon kritikus magával, mindig tudja, hogy az emberek hogyan fogadják a filmjeit. Ugyanakkor nagy bajnak találja, hogy az emberek bélyeg nagyságú képen, a telefonjukon is képesek filmet nézni. 
  • A Semmelweis film világpremierjéről elmondta, hogy „elég jelentős emberek” vettek részt New Yorkban és Los Angelesben a bemutatón, akik gratuláltak a filmjéhez. Nagyon szépnek találja filmjének szereplőit, és az volt a legnagyobb kérdés, hogyan fog Semmelweist találni Magyarországon. Az is felvetődött, hogy külföldről hoznak valakit, de aztán rájött, csak magyar játszhatja. Nem akarta, hogy Uray Tivadar 1938-as verzójának főszereplőjére hasonlítson. 
  • Idő kellett, míg megszokta Vecsei Miklós fejét, de egyre jobban elkezdte érdekelni. „Nagy Katica fantasztikus lett, és mind a ketten képviselték a rendkívül magas színvonalat, színészetet.” De kellett hozzá, hogy Koltai Lajossal szeretetteljes viszonyt ápoljanak. A rendező szerint „nagyszerű kémia volt köztük”. 
  • Elárulta, hogy a színészekkel létrejött szeretetteljes viszonyt világsztárokkal is sikerült kialakítania, úgy mint Meryl Streeppel vagy Shirley MacLaine-nel. „Észrevettem, Robert Duvall vagy akár Meryl Streep esetében megfigyeltem egy idő után, hogy figyelnek engem. ” – árulta el Koltai, hozzátéve, hogy ez az alapja a szeretetteljes viszonynak. Robert Duvalról azt mondta, hogy „nagyon nehéz pali”. Szerinte a színészek látják, hogy ő maga milyen szenvedéllyel van jelen a munkájában. Sean Connery még egy üveg pezsgőt is küldött neki, pedig kellemetlen figura hírében állt. Susan Sarandon pedig „csuda volt”.
  • A közeli felvételek híve, úgy gondolja, így elképesztő pillanatok születnek.
  • Az előző, rendezőként jegyzett filmje az Este volt, aminek 2007 a dátuma, azóta eltelt több mint 15 év, eközben azonban Koltai megállás nélkül filmre készült, sok ajánlatot kapott Amerikából is. Rájött, hogy amit Amerikában mondanak, hogy a forgatókönyv az alapja mindennek, az igaz. Amikor rendező és operatőr is egyben, az nagyon jó, mert a „fényben is lát mindent”. 
  • A most útnak induló filmes generációról – jelenleg a filmrendező mesterszak osztályvezető tanára – azt mondta, nagyon sokfélék. Fiataljainak megtanítja, hogy kell kérni a színészektől, és hogyan kell azt igazán elérni. Szeretettel és figyelmeztetve tanít. Ő maga főleg kérni tanult, szerinte így sikerült rávennie Meryl Streepet is egy apró változtatásra egy fontos jelenetben. 
  • A következő film rendezéséig nem akar 15 évet várni, van egy régebbi terve: Julie Orringer Láthatatlan híd címmel írt regénye ihlette meg, amelyben mindenki magyar. Erről úgy beszélt, pont egy ilyen történetet szeretne majd elmondani.