Géza bátyám, Isten veled! – Megrázta a művészvilágot Tordy Géza halála

D  HB20140416007
2024.03.31. 07:03
Ki a legkiválóbb alakításaira, ki a rendezéseire, mások pedig férfias tartására, gesztusaira emlékeztek a 85 évesen elhunyt Tordy Géza emlékét felidézve. A nemzet színészétől búcsúzik többek között Eszenyi Enikő, Németh Kristóf és Rónai Egon is.

Meghalt a nemzet színésze, a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas Tordy Géza. A színész 85 éves volt. Halálhíre megrendítette a közéletet és a színészvilágot, sorra reagálnak az előadóművészek, hogy kifejezzék tiszteletüket a rendező, érdemes és kiváló művész életműve és személye felé. 

Köszönöm, hisz az egyik legfontosabbat adtad nekem. És Te milyen elképesztően játszottál a Sok hűhóban… is! Istenem. Minden mondatod itt cseng a fülemben… Micsoda áradó energia, milyen zengő orgánum, milyen férfias tartás. És a gesztusaid… mindenben erő és akarat és szellem! Az egyik legnagyobb férfi színésztől búcsúzom, akit rajongva szerettem. Nehéz a szívem… Isten Veled, drága Tordy Géza

– így búcsúzott Eszenyi Enikő színésznő Tordy Gézától. 

A Vígszínház volt igazgatója azt írta, „nagyon-nagyon szerette” a színészt, majd felidézte, milyen darabokban dolgozhattak együtt, kiemelve a Fekvőtámaszt, a Lear királyt és A vágy villamosát.

Géza bátyám, Isten Veled!

– ezek már Németh Kristóf színész szavai, aki rövid bejegyzésben emlékezett meg a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáról, felsorolva a nemzet színészének érdemeit.

Mága Zoltán azt írta, mély szomorúsággal tölti el, hogy épp húsvét ünnepén hagyta itt ezt a világot Tordy Géza. 

A kimagasló művészünk hangja még ma is cseng fülemben, amikor újévi gálakoncertünkön legkiválóbb színésztársaival együtt énekelte az Aréna színpadán: Szeressük egymást, gyerekek! Szeretünk, Géza, tisztelünk, örökké emlékezünk rád! Isten veled, Barátom!

– köszönt el a Liszt Ferenc-díjas magyar zenész. 

Rónai Egon Prima Primissima díjas magyar újságírót is megrendítette Tordy Géza halálhíre, ő azt emelte ki bejegyzésében, hogy milyen nagyszerű szerepeket játszott a színész, felidézve a Kőszívű ember fiaiban nyújtott alakítását. Majd megosztott egy 2012-es interjút, amelyet a Húzós című műsorába készített az érdemes művésszel.

Emlékszem, panaszkodott a felvétel után, hogy mindig kialvatlan, hogy komoly alvásproblémái vannak. Kérdezte, nem látszott-e? Megnyugtattam. De most örökre elaludt a nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ég veled, Géza!

– búcsúzott a közzétett videóval.

Néhány hete többször is beszéltünk telefonon. Kérleltem, jöjjön Várkonyiról mesélni a Duna tévébe, hisz rajongta, imádta

– így emlékszik Tordy Gézával folytatott utolsó beszélgetésére Radványi Dorottya Kazinczy-díjas magyar tévébemondó, aki felidézte a színész neki mondott utolsó szavait is. 

„Jaj, kezedet csókolom, örömmel, persze, de lehet, az újszülött unokámhoz kell mennem a lányomékhoz” – mondta neki a színész, aki végül ráállt a meghívásra, de már soha nem tudták felvenni az adást.

Csak épp nagyon hiányoztak vehemensen előadott, szenvedélyes történetei, szeretetteljes morgolódásai. Nyugodalmas utat, Tordy Géza, nem sejtettük, hogy Várkonyi vár…

– így köszönt el a tévébemondó.

(Borítókép: Tordy Géza 2014. április 16-án. Fotó: Honéczy Barnabás / MTI)