Ungár Péter szerint a kulturális központosítás a totális ellenőrzésről szól

2024.04.03. 12:30
Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője az Index birtokába jutott központosításról szóló új kulturális törvénytervezet előkészítésére reagálva azt írta, hogy szerinte nem szakmai módszertani együttműködésről van szó, hanem az országos és a helyi kulturális intézmények totális ellenőrzéséről.

Mint megírtuk, az Index birtokába jutott az új kulturális törvényről szóló végleges előterjesztés, amely szerint példátlan központosítás jön létre: a kulturális élet szereplőinek munkáját a nemzetstratégiai intézmények felügyelik, ezek pedig a kormányzat Nemzeti Kulturális Tanács által közvetített kulturális stratégiájába simulnak bele.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője szerint a központosítás nem szolgálja a hazai kulturális élet virágzását. A politikus úgy véli, hogy nem szakmai módszertani együttműködésről van szó, hanem az országos és a helyi kulturális intézmények totális ellenőrzéséről.

A szervezeteknek a szakmai tevékenységük dokumentumait, az éves beszámolóikat, a munka- és szolgáltatási terveiket is el kellene küldeni jóváhagyásra. Ez azt jelenti, hogy a sajátosságaikat és a szabad ötleteiket háttérbe szorítva, a kiemelt ágazati programokat kellene megvalósítaniuk

– fogalmazott Ungár Péter.

Hozzátette, hogy „ma már, úgy látszik, hogy a szabad szellemet, a szabad magyar kultúrát legyűrni igyekszik a kormány politikai tömegtermelése, a standardizálása, az uniformizálása”.

„Ez a teljesen felesleges militarista hozzáállás a kultúrában csak valami pártpolitikai indíttatású és terméketlen kultúrharc folytatására alkalmas. Arra, hogy kulturális örökségünket őrizzük, nem” – írta.

Az a politikai oldal, amelyik ilyet lép, a végén még lojalitási kérdést csinál filmesztétikai véleményekből, és a kulturális aranykor helyett a pozőrök örök harcát hozza el, akik valamilyen nem létező elismerésért küzdenek – zárta bejegyzését Ungár Péter.