Nemzeti Színház-baleset: fél év eltelt, de még mindig nincs gyanúsítottkihallgatás

2024.04.04. 10:48
Lezárult a belső vizsgálat, de a rendőrség továbbra is nyomoz, hogy kiderüljön, ki a felelőse a Nemzeti Színházban tavaly novemberben történt balesetnek. A megsérült színészek azóta is lábadoznak, kártérítést azonban addig nem kaphatnak, amíg az ügy a hatóságoknál nem zárult le.

Fél évvel ezelőtt történt a színházi élet egyik legsúlyosabb balesete: a Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó megsérült előadás közben. Az ügyben belső vizsgálatot indított az intézmény, majd Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a balesetért senkit sem terhelhet egyszemélyi felelősség. 

Kerestük az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), ugyanis a rendőrség a bejelentés ellenére nem állította le a nyomozást. 

Tájékoztatjuk, hogy a nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt 

– közölte megkeresésünkre a BRFK, eszerint gyanúsítottja továbbra sincs a balesetnek.

A két színészt a Rómeó és Júlia előadása alatt érte a baleset, a színpad és kulisszák határán: a vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhantak több – egyesek szerint négy – métert hátrafelé, és olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy mindkettejüket meg kellett műteni, fizikai és mentális rehabilitációjuk akár hónapokig is eltarthat.

Bár Szász Júliát a baleset után pár nap elteltével hazaengedték a Semmelweis Egyetem klinikájáról, néhány hét múlva mégis visszakerült a kórházba. Azóta már újra otthon folytatja a felépülést. 

Amíg a balesetnek nincsen felelőse, addig a színészek sem kaphatnak kártérítést. 

Az üggyel kapcsolatban Horváth Lajos Ottó elsőként az Indexnek nyilatkozott, beszélt a gyógyulásáról és arról, hogy mikor térhet vissza a színházi életbe.