A magyarok többsége szerint ijesztő jövő vár ránk

2024.04.07. 11:42 Módosítva: 2024.04.07. 11:52
Minden ötödik magyar szerint elképzelhető, hogy a műtéteket teljes mértékben robotok végzik majd, a válaszadók közel fele pedig kíváncsian várja, hogyan fogják megváltoztatni közlekedési szokásainkat az önvezető vagy éppen repülő autók a jövőben – derült ki a National Geographic országos reprezentatív felméréséből, amely arra kereste a választ, hogyan képzelik el a jövőt honfitársaink.

Napjaink visszatérő témái közé tartozik a klímakérdés, az állatfajok eltűnése, a természeti erőforrások csökkenése vagy éppen a mesterséges intelligencia elterjedése, amely változások aggodalomra adnak okot: nem csoda, hogy az emberek jelentős része nem túl optimista a jövő kapcsán. 

A National Geographic NASA-találmányok című sorozata apropóján készített egy reprezentatív felmérést, amelyből kiderült, hogy a magyarok 60 százaléka szerint az életkörülmények rosszabbá válnak a jövőben:  

az éghajlatváltozás miatt egyre több környezeti problémával kell majd szembenézni,

43 százalékuk szerint pedig még nagyobb lesz a szakadék a gazdagok és a szegények között. Ennek ellenére minden ötödik válaszadó szerint még nincs minden veszve, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően kényelmesebben és egészségesebben élünk majd.

Repülő autók és önvezető járművek

A kutatás több kérdése is kereste a választ:

  • Milyenek lesznek az életkörülmények a Földön?
  • Mit gondolnak a magyarok az űrturizmus fejlődéséről?
  • Milyen szerepe lehet a mesterséges intelligenciának a mindennapi életükben?

A kérdőív ezeken kívül arra is rámutatott, a válaszadók több mint kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy később más bolygókat is meghódítsunk.

Ami a jövő közlekedési eszközeit, például az önvezető járműveket, repülő autókat vagy a hiperszonikus utazást illeti, a válaszadók fele kíváncsi rá, a fejlődés hogyan változtatja meg szokásainkat.

Több mint egyharmaduk részt venne űrutazáson is, ha az megfelelően biztonságos lenne, valamint egészségügyi állapota is megengedné. Sőt a válaszadók több mint kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy az emberiség letelepedjen egy másik bolygón, bár ez legkorábban húsz év múlva történhet meg.

A magyarok véleménye megoszlik a jövő technológiáját érintő kérdésekben, és azok a mindennapi életre hatást gyakorló vonatkozásaiban. Szinte ugyanannyian figyelik érdeklődéssel, mint szkeptikusan (55 százalék és 45 százalék) a mesterséges intelligencia és a robotika elterjedését. Leginkább arra kíváncsiak a válaszadók, hogy lehetséges-e felelősségteljesen alkalmazni a technológiát, míg a kétkedők főleg attól tartanak, hogy

emberek elől vesznek majd el munkahelyeket, és veszélyeztetik az emberi kapcsolatokat.

Összességében a lakosság egyetért abban, hogy a jövő technológiájára szükség van, főleg az egészségügyben, illetve az energiagazdálkodásban. Kétharmaduk szerint gyorsabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé válhat az egészégügyi ellátás és gyógyulás, ötödük elképzelhetőnek tartja, hogy a műtéteket, beavatkozásokat teljes mértékben robotok végzik majd.

Minden jóra fordulhat?

Ugyanakkor minden ötödik válaszadó tart attól, hogy ezáltal az orvoslás túlzottan technológiaivá válik, és sérülnek az emberi kapcsolódások. 18 százalékuk így is reméli, hogy

a jövő orvostudományával gyógyíthatóvá válnak a ma még halálos betegségek,

és a válaszadók több mint fele egyetért abban is, hogy „a fenntartható energiaforrásokban végbemenő technológiai fejlődéssel gazdaságosabb, környezetbarátabb módon élhetünk”.

Világunk fejlődése nagymértékben függ a technológiai erőforrásoktól és korlátoktól, ám az emberi leleményesség és innováció nem ismer határokat: a NASA szerepe vitathatatlan az óriási evolúciós ugrások megtételében.

A National Geographic csatornán április 18-tól elérhető a NASA-találmányok, amely a világ legnagyobb űrügynökségének leghíresebb kutatóközpontjaiba kalauzolja el a nézőket, közelebbről is bemutatva az egyes feltalálókat, tudósokat, mérnököket és űrhajósokat, betekintést nyújtva munkásságukba.