Meghalt Csonka Valter

2024.04.09. 06:05
58 éves korában meghalt Csonka Valter színész, zenész. A Dr. Valter & The Lawbreakers énekese 1966. február 3-án született és 2024. április 8-án halt meg. Halálhírét a Jazzbarátok Köre Debrecen jelentette be a Facebookon.

Színészként és zenészként is sokan ismerték az 1966. február 3-án született Csonka Valtert, a Dr. Valter & The Lawbreakers énekesét. Egy ideje Budapesten élt, és a sors úgy hozta, hogy tolószékbe kényszerült, nehéz időszakokat élt meg – írja a dehir.hu.

A zenész halálhírét a Jazzbarátok Köre Debrecen jelentette be a Facebookon.

Blues és színház

Tradicionális bluesmuzsikát játszó zenekara 1991 végén alakult, olvasható a Debreceni Rocklexikonban. Az első időben nagyzenekari felállásban koncerteztek, később trióvá olvadtak, amely időszakból a legismertebb felállás: Csonka Valter (ének), Vadon Péter (gitár), Oláh Andor (szájharmonika). Első, Baby ride című albumukat is ebben az összetételben jelentették meg. 1994-ben Gál Csaba Boogie (gitár, ének) és Bényei Tibor (tuba) került a zenekarba a távozó Vadon helyére. Az évek során budapestivé váló zenekar az 1990-es évek második felének legjelentősebb bluescsapatává nőtte ki magát. A nemzetközileg is elismert Dr. Valter legutóbbi albumait a Fono Records jelentette meg.

Csonka Valter játszott Hajdu Szabolcs Macerás ügyek és Necropolis című filmjében, valamint Pacskovszky József Lila esernyők című burleszkjében is. Előbbivel színházban is dolgozott, a rendező Kálmán-nap, illetve Aranyszöveggel kivert hazugságok című darabjában játszott.