Udvaros Dorottya távozhat a Nemzeti Színházból?

2024.04.09. 08:27
Udvaros Dorottya 22 év után otthagyja a Nemzeti Színházat – állítólag ez a hír terjed a színházi világban. Egyes információk szerint ez nem a színésznő döntése: a kollégái úgy tudják, a teátrum vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila egyelőre nem hosszabbított szerződést a Kossuth-díjas művésznővel.

Udvaros Dorottya meglehetősen óvatosan és megfontoltan beszélt arról, hogy jelenleg még nincs érvényes szerződése a következő évadra.

Én még nem írtam alá szerződést a következő évadra semmilyen formában, és amíg ez nem történik meg, addig értelmetlen erről beszélni. Bármilyen szerződés, amit kötünk, bármilyen formájú szerződés, még nem köttetett meg 

– mondta a Nemzet Színésze a Blikknek, akit ezek után arról kérdeztek, ha nincs még szerződése, tárgyalnak-e hosszabbításról.

Amiről tárgyalunk, az nem publikus

– jegyezte meg Udvaros, majd elköszönt munkatársuktól. 

Udvaros Dorottya, a nagybetűs színésznő

A lapnak egy, a neve elhallgatását kérő színházi vezető nyilatkozott, aki azt állította, egyrészt furcsa, másrészt sokatmondó az, „hogy egy ilyen kiemelt művésznek április közepe felé még nincs meg az érvényes szerződése a következő évadra”.

Udvaros Dorottya a nagybetűs színésznő ma Magyarországon, ő az, akit egy színházi vezetőnek elsőként kell leszerződtetnie a következő évadra. Ráadásul a színházi szabályok szerint a művészek augusztus 1-jétől a következő év július 31-ig tartó szerződésének hosszabbításával kapcsolatos ajánlatot egy vezetőnek meg kell tennie február 28-ig. Ezek után a művésznek harminc napja van erre reagálni, eldöntenie, vállalja-e a felkínált szerződést, illetve hogy miként módosítana rajta

– fogalmazott a színházi vezető, aki szerint a Nemzeti Színház nagy szakmai hibát követ el azzal, ha egy ekkora művészt elenged.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Színházat, amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük a cikkünket.

Udvaros jelenleg négy darabban is játszik a teátrumban, a múlt héten pedig részt vett a Nemzet Színésze szavazásán, amelyen a társaival együtt Csikos Sándort választották be maguk közé.