J. K. Rowling beleszállt a Harry Potter sztárjaiba

2024.04.11. 11:59
Az írónő gyakran kerül a figyelem középpontjába transzfóbnak nevezett kijelentései miatt, de a vagyona, az új könyveivel és a Harry Potterrel kapcsolatban is sokszor megszólal. Most pont ikonikus történetének főszereplőivel rúgta össze a port.

J. K. Rowling nem bocsát meg Daniel Radcliffe-nek és Emma Watsonnak a transzkérdésben kifejtett álláspontjukért. Szerinte a traumatizált nemváltóktól és a kiszolgáltatott nőktől kéne bocsánatot kérniük, írta meg a Daily Mail.

Rowling azután jelentette ki mindezt az X-en (korábban Twitter), hogy szerinte a Harry Potter sztárjai „olyan mozgalomhoz csatlakoztak, amelynek célja a nők nehezen kiharcolt jogainak háttérbe szorítása”.  A multimilliomos írónő úgy fogalmaz, hogy Radcliffe-ék „platformjaikon támogatják a kiskorúak nemváltoztatását”.

Az írónő korábban többször is hangsúlyozta, hogy ellenzi a kiskorúak nemátalakítását, míg Daniel Radcliffe és Emma Watson nyíltan támogatják a transzközösséget. 

A Harry Potter-könyvek szerzője lelkes nőjogi aktivista, akit különböző megnyilvánulásai miatt többször is homofóbnak nevezett a közvélemény.

Érzékeny téma

J. K. Rowling egy olyan dokumentumra hivatkozik, ami véleménye szerint a legfontosabb jelenleg a fiatalok nemváltásával kapcsolatban. Dr. Hilary Cass vezető gyermekorvos írt egy jelentést, amely arról szól, hogy Nagy-Britanniában „nem kell nyomós indok” ahhoz, hogy egy fiatal megváltoztathassa a nemét.

Az orvosnő arra figyelmeztet, hogy nem léteznek komoly kutatások azzal kapcsolatban, hogyan hatnak a fiatalok szervezetére a hormonok és a pubertásgátlók. Mindemellett felhívja a figyelmet arra is, hogy az egész témával kapcsolatos vitában kivételes a toxicitás.

Rowling elmondása alapján rengeteg üzenetet kapott fiataloktól, akik megbánták a döntésüket, és szerinte a „Cass-jelentés megjelenése vízválasztó pillanat, de a mostani nem a diadal napja, hanem egy tragédia leleplezése”.