Rekordkísérletre készülnek a boltok, ez az akció minden embert érint

2024.04.22. 21:33
Április 23-a a könyv és szerzői jogok világnapja. Ebből az alkalomból a Libri idén az egyszerre olvasás magyarországi rekordjának felállítására tesz kísérletet: arra kérik az embereket, hogy aznap délután 17 és 19 óra között térjenek be egy Libri üzletbe, vegyenek le egy könyvet a polcról, és legalább 20 percig olvassanak ott, a helyszínen.

Napra pontosan 408 éve, 1616. április 23-án halt meg William Shakespeare, akinek többek közt a világirodalom legismertebb szerelmespárját és az egyik legnagyobb hatású tragédiát köszönhetjük. Ugyanezen a napon hunyt el a hazánkban kevéssé ismert perui krónikás, Inca Garcilaso de la Vega, valamint a Don Quijote szerzője, Miguel de Cervantes is.

Az UNESCO éppen ezért 1995-ben ezt a napot a könyv és a szerzői jogok világnapjává nyilvánította, és ma már több mint száz országban igyekeznek valamilyen módon felhívni a figyelmet a könyvek szeretetére és az olvasás fontosságára.

ÁPRILIS 23-ÁN A LIBRI IS EGY KÜLÖNLEGES, EGYEDÜLÁLLÓ AKTIVITÁSSAL KÉSZÜL: ARRA KÉRIK A BOLTJAIKBA BETÉRŐKET, HOGY LEGALÁBB 20 PERCET OLVASSANAK OTT, A HELYSZÍNEN.

Az akcióval a Libri az egy időben olvasás magyarországi rekordját döntené meg. „A Sussexi Egyetem kutatói megállapították, hogy már napi 20 perc olvasással is közel 70 százalékkal csökkenthetjük a stressz-szintünket. A könyvek tehát nemcsak tanulásra, önfejlesztésre vagy a szabadidőnk eltöltésére alkalmasak: az olvasás hosszú távon is javítja az életminőségünket”– mondja Ludvig Orsolya, a Libri marketing- és kommunikációs igazgatója.

A Libri arra buzdítja az olvasni vágyókat, hogy április 23-án, 17 és 19 óra között térjenek be az üzleteikbe, vegyenek le egy könyvet a polcról, és legalább 20 percet olvassanak ott, a helyszínen. A rekordkísérletben való részvételhez a saját telefonjukon egy QR-kód segítségével kell regisztrálniuk – akiknek nincs okostelefonjuk, azoknak hostessek segítenek majd.

A résztvevők játékos kedvét és olvasásszeretetét a Libri egy május 7-ig felhasználható, 20 százalékos kedvezménykuponnal hálálja meg. A rekordkísérlet eredményéről a Libri az akciót követő hetekben tájékoztatja majd az érdeklődőket.

Starcz Ákos, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja az Index.hu Zrt.-től, és az Indamedia csoporttól függetlenül működő Libri–Bookline Zrt. igazgatóságának elnöke.