Koreába mennek a magyarok, de előbb a koreaiak jönnek ide

2024.04.23. 16:11
Nemzetközi csereprogram indul a hazai jazz-zenészek és a koreai előadók között. A 2024-es JazzFest Budapestre ellátogat a dél-koreai SINNOI zenekar, akik az autentikus ottani zenét (gugak) keverik jazzmuszikával. Cserébe a Jarasum Jazz Fesztiválon a Nagy Emma Quintet képviseli hazánkat.

Még a budapesti JazzFest sajtótájékoztatóján hangzott el: nem titkolt cél, hogy a nemzetközi együttműködések ne csupán egyirányú kooperációk legyenek. A hazai jazz szcéna előadóit szeretnék exportálni is idővel, lehetőséget biztosítani a tehetségeknek, hogy akár nemzetközi ismertségre tegyenek szert, közben karriert építsenek külföldön is.

Ez csak a kezdet

Idén tavasszal, a 2024-es JazzFest Budapesten fellép többek közt a SINNOI nevű dél-koreai zenekar, akik hazájukban is innovatívnak számítanak. A helyi tradicionális zenét, a gugakot ötvözték a jazz különféle válfajaival, modern effektekkel, ezáltal egyedi hangzást létrehozva. A koncertre május 10-én kerül sor a Tarfóban, aminek folytatásként a Nagy Emma Quintet indul el ősszel Dél-Koreába, hogy a Jarasum Jazz Fesztiválon játszanak.

A két ország közti kultúrcsere ennyivel nem ér véget. Novemberben számos koreai művész érkezik majd hazánkba, akik országszerte fognak fellépni.

A Koreai Kulturális Központ kulturális híd a két ország között, és ez az együttműködés a jazz zene műfajában egy új kapcsolódási pont a Koreai Köztársaság és Magyarország között

– Idézi a hozzánk eljuttatott közlemény Yu Hye Ryongot, a budapesti Koreai Kulturális Központ igazgatóját.