Hazatér a római iskola ikonikus képviselőjének grandiózus festménye

DSC0262
2024.05.10. 18:26
A műkereskedelemben nem megszokott, hogy az árverésen egy-egy műkincshez hozzájutó gyűjtő felfedi kilétét. Dobos Máté, a római iskola alkotásaira is fókuszáló gyűjtő kivételt tett az Indexszel, elmesélte lapunknak, hogyan jutott hozzá egy 2024. április 29-én, Los Angelesben rendezett aukción a római iskola egyik legjelentősebb festője, Patkó Károly Cetarai öböl című alkotásához.

A Kincsem-palota ismerős helyszín lehet az Index olvasóinak. Szinte napra pontosan két éve itt, aReáltanoda utca 12. szám alatti, az egykor gróf Blaskovich Ernő tulajdonában álló épületben rendezte meg Weiler Péter festőművész Kár lett volna disszidálni című kiállítását. És most itt vár minket Dobos Máté műgyűjtő, aki az utóbbi évek egyik izgalmas honi műkincsvásárlását valósította meg, amikor néhány nappal ezelőtt egy Los Angeles-i aukción az ő licitje után ütötték le Patkó Károly Cetarai öböl című, 1932-ben készült festményét, a római iskola egyik régóta lappangó remekét. 

Helyszín a Kincsem-palota

Dobos úr ingatlanfejlesztő, nem mellesleg a belváros szívében található Kincsem-palota tulajdonosa, amely egykor a híres, Kincsem nevű ló tenyésztőjének városi otthona volt. Aki járt már itt, azt rabul ejthette a hely szelleme. A földszint hátsó traktusa valaha Kincsem istállója volt, és ahogy belépünk a neoreneszánsz palota kapuján, szemben találjuk magunkat a csodakanca ércből készített szobrával. Jobbra egy jókora fémpingvin mereszti ránk a csőrét, balra egy életnagyságú strucc (vagy emu?), a lépcsőfordulóban pedig három gigantikus szurikáta – valamennyi fémszobor Nagy Géza alkotása. A palota megújulásáról hamarosan többet tudhatunk meg.

Húsz éve vásárolok festményeket, szobrokat, korábban impulzív módon, ma már tudatosan világít rá az előzményekre Dobos úr. Azt nem mondom, hogy válogatás nélkül, de ami megtetszett, és amit a pénztárcám megengedett, azt megvásároltam a gyűjteményembe. Már egyetemista éveimben elkezdtem a vásárlást, és ez így ment jó darabig, de aztán néhány éve rájöttem, hogy a kevesebb több, és szűkítettem a fókuszt a római iskola bizonyos mesterei által alkotott festményekre.” 

Impulzív vásárlóból tudatos gyűjtő

Szóval impulzív vásárlóból tudatos gyűjtő lett, és ma már komoly kollekciója van a római iskola jobbára 1928 és 1940 között készült vásznaiból, amelyeket egyébként a közeljövőben be is mutat itt, a Kincsem-palotában. 

No de hogyan is szerzett tudomást a Cetarai öböl című festményről? Kezébe került egy hírlevél arról az árverésről, amit április 29-én Los Angelesben rendeztek, és amelynek az egyik sztárja ez a Patkó Károly-festmény volt.

„A kép becsértékét tíz- és húszezer dollár közé tették, regisztráltam az aukcióra, és vártam. A formális kezdőlicit ötezer dollár volt, de utána egy licitáló azonnal nyolcvanezer dolláros ajánlattal robbantott. Ez nem éppen megszokott ugrás, és azt jelezte, hogy komoly érdeklődők is vannak a társaságban. Ezt egy százezer dolláros licit követte, és amikor már úgy tűnhetett, hogy ez lesz a végső ár, én előrukkoltam a száztízezer dolláros licittel, amit már senki sem tartott, a kép az enyém lett.”

Nota bene, a magyar pénzben kifejezve negyvenmillió forintért megvásárolt kép még nincs itthon, most folyik a hazaszállítás, ami nem egyszerű folyamat. Vannak a műkincsek fuvarozására szakosodott cégek, amelyek aprólékos gondossággal oldják meg ezt a kényes műveletet, és minden szükséges kellékről, így természetesen a csomagolásról, biztosításról is gondoskodnak. 

Patkó egyik legnagyobb vászna

A festmény egyébként Patkó egyik legnagyobb méretű vászna, 100×122 centiméteres. A művész 1932-ben, itáliai tartózkodása idején festette. A történetéről annyit tudhatunk biztosan, hogy 1984-ben Londonban került kalapács alá. És az is biztos, hogy ott volt 1955-ben a bécsi Neue Galerie-ben rendezett kiállításon, ahogy Kelen Anna kutatása alapján bizonyítja egyrészt a kiállításhoz kapcsolódó katalógus, ahol ugyanezzel a címmel szerepel a festmény, másrészt az aukciós katalógusban is utalnak a bécsi tárlatra. A cetarai öblöt ábrázoló ragyogó festmény a maga 100×122 centis méretével igazi ritkaság, hiszen ma kevesebb mint egy tucat hasonló méretű, Olaszországban készült képet ismerünk Patkótól.

A Cetarai öböl című képről még annyi tudható, hogy a korábbi tulajdonosa egy Kaliforniában élő gyűjtő volt, és az is valószínűsíthető, hogy a múlt hétfői licitben részt vevők is magyarok vagy magyar gyökerekkel rendelkező amerikaiak voltak.

 (Borítókép: Dobos Máté. Fotó: Tövissi Bence / Index)