Megoldhatták a világ egyik leghíresebb festményének rejtélyét

2024.05.12. 06:13
Régóta vita tárgyát képezi, hogy Leonardo da Vinci festményén a Mona Lisa mögötti táj hol található. Ann Pizzorusso geológus-művészettörténész most az állítja, hogy megoldotta a rejtélyt.

Egy geológus-művészettörténész úgy véli, hogy megoldotta a világ egyik leghíresebb festményének rejtélyét. Ann Pizzorusso a két szakterületet ötvözve azt állítja, hogy Leonardo da Vinci az észak-olaszországi Lombardia régióban, a Comói-tó partján fekvő Lecco számos felismerhető elemét festette meg.

Pizzorusso szerint

a Mona Lisa mögött látható híd, hegyvonulat és tó azonos Lecco város XIV. századi Azzone Visconti hídjával,

a területre néző délnyugati Alpokkal és a Garlate-tóval, amelyet Leonardo 500 évvel ezelőtt meglátogatott. Úgy véli, a hasonlóságok tagadhatatlanok.

Egy 2011-es elmélet szerint a festményen látható híd és út egy észak-olaszországi kisvároshoz, Bobbióhoz köthetők, 2023-ban pedig azt feltételezték, hogy a híd Arezzo tartományban található – írja a The Guardian

Ugyanakkor Pizzorusso hozzátette, hogy a korábbi bizonyítékok nem voltak elegendőek, ugyanis Olaszországban rengeteg hasonló íves híd található. Megjegyezte, hogy a festményen ábrázolt szikla színe megegyezik Lecco szikláinak színével, és Leccóval ellentétben sem Bobbióban, sem Arezzóban nincs tó: „Tehát Leccóban valóban tökéletes bizonyítékokkal rendelkezünk” – összegezte.

Jacques Franck, a Louvre korábbi Leonardo-szakértője elmondta: „Egy pillanatig sem kételkedem abban, hogy Pizzorussónak igaza van, mivel tökéletesen ismeri Olaszország geológiáját – pontosabban azokat a helyeket, ahol Leonardo valaha megfordult, és amelyek megfelelhetnek a Mona Lisán látható hegyvidéki tájnak.” Pizzorusso ezen a hétvégén egy geológiai konferencián mutatja be bizonyítékait Leccóban.