2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Nincs béke az Operaházban, aggodalmat váltott ki a létszámleépítés híre

2024.05.22. 19:41
Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke levélben reagált a tervezett operaházi leépítések hírére.

Mint azt korábban megírtuk, a Magyar Állami Operaház a 2024. márciusi öt napos munkabeszüntetés és az áprilisi harminc napos érdekképviseleti tárgyalások után kötött megállapodás és a kollektív szerződés értelmében „változtatásokra kényszerül programjában és működésében”.

A bejelentésből kiderült, hogy az Opera a csoportos létszámleépítés határát el nem érő mértékben kénytelen dolgozói létszámát csökkenteni 2024 nyarán, valamint énekesi-karmesteri-alkotói-tervezői megbízásokat kisebb számban, kisebb volumenben tud kiadni ezután.

„Kedves Szilveszter! Az alábbi, sajtóban, valamint az Opera honlapján publikált – tényként értelmezhető – nyilatkozatod érthetően súlyos aggodalmat váltott ki tagjaink körében” – írta a Magyar Állami Operaház főigazgatójának címzett, és az Indexhez is eljuttatott levelében Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Idézte a korábban megjelent közleményt, mely szerint „az Opera mindezek mellett a csoportos létszámleépítés határát el nem érő mértékben kénytelen dolgozói létszámát csökkenteni 2024 nyarán, és énekesi-karmesteri-alkotói-tervezői megbízásokat kisebb számban, kisebb volumenben tud kiadni ezután”.

„Szakszervezeteink ezért az Mt. (Munka törvénykönyve – a szerk.) szerinti konzultációt kezdeményeznek annak érdekében, hogy a döntés okait megismerhessék, és annak függvényében olyan tartalmú megállapodásra jussanak a munkáltatóval, melynek eredményeképpen tagjainknak a munkahelyük elvesztésétől nem kell tartaniuk

– fogalmazott Bárány Balázs Ókovács Szilveszter főigazgatónak írt levelében, majd hozzátette: „Figyelemmel a bejelentés sokkoló hatására, az egyeztető tárgyalás időpontjául 2024. május 23-a 12:00 órát, helyszínéül az általad megjelölt hivatali helyiséget javasoljuk”.