2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Régi álom válik valóra, alkotóház lesz Esterházy Péter egykori otthona

2024.05.23. 12:07
Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának polgármestere, Kiss László kezdeményezi, hogy a kerület vegye meg Esterházy Péter író házát, amely az idők folyamán eladóvá vált. A Fidesz polgármesterjelöltje közölte, hogy korábban ő kezdeményezte ezt a lépést. A házban a tervek szerint egy Dragomán György és Vámos Miklós írók által alapított irodalmi alapítvány működtetne nemzetközi és hazai alkotóházat a jövőben.

Nemrégiben felszántotta az internetet, hogy több mint 65 év után eladóvá vált az Esterházy család rómaifürdői családi háza. „Felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs egy családi ház áráért eladó.” Az ingatlan.com oldalán megjelent hirdetés szerint a III. kerületi ingatlant 350 millió forintért árulják. A Kossuth-díjas író fia, Esterházy Marcell ezzel a szöveggel osztotta meg a Facebookon.

Esterházy Marcell vizuális művész, Esterházy Péter fia korábban a Népszavának elmondta: elsősorban az volt a vágyuk, hogy alkotóház jöjjön itt létre, de ehhez meg kell teremteni a szükséges intézményi hátteret. „Magyarországon önkormányzatokkal, utoljára kifejezetten a fővárossal beszéltünk, de a főváros anyagi terhei miatt nem tudott segíteni. Miután nem jártunk sikerrel, meghirdettük a házat” – tette hozzá.

Jelen azt írja, hogy a helyzet most rendeződik:

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA UGYANIS MEGVENNÉ AZ INGATLANT, AMELYNEK MŰKÖDTETÉSÉT A DRAGOMÁN GYÖRGY ÉS VÁMOS MIKLÓS ÍRÓK ÁLTAL LÉTREHOZOTT ALAPÍTVÁNYRA BÍZNÁ A KERÜLET. A TERV AZ, HOGY AZ INGATLAN ALKOTÓHÁZKÉNT FUNKCIONÁLJON A JÖVŐBEN.

Kiss László polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi fél évben számtalanszor olvashattuk, hallhattuk, hogy ha ez egy normális ország lenne, a legnagyobb író lakóházát megvenné az állam, és irodalmi központot alakítana ki benne. „De mindannyian tudjuk, hogy ez nem egy normális ország, s ha mástól nem, pont Esterházy Pétertől tudjuk. »Közép-európaiak vagyunk: az idegrendszerünk elrongyolt, a vécépapírunk kemény.« Legyen akkor legalább a város, a kerület normális – fogalmazott Kiss László. 

Hozzátette, hogy 2019 őszén kezdték meg a munkát az önkormányzat élén, azóta a kerület kulturális folyóirata Esterházy-különszámmal jelentkezett 2020 tavaszán, 2021-ben köztéri Esterházy-idézet-plakátok lepték el a kerületet, 2022-ben átfestettük a rómaifürdői HÉV-megállót, 2023-ban a szomszédos strand kerítésére kerültek ki idézetek.

Most, 2024 tavaszán pedig azt kezdeményezem, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata vegye meg az Emőd utcai házat, hogy alkotóházként működjön tovább

– fogalmazott Kiss László, aki arról is beszélt, bár jelentős összeget kell kifizetnie a kerületnek, a dilemma az volt, hogy mit kezdjenek a házzal.

Régi álmuk válik valóra

A polgármester szerint az önkormányzat és a hozzá kapcsolódó szervezetek sokféle tudással és képességgel rendelkeznek, de irodalmi központ, alkotó- és fordítóház működtetése nem szerepel közöttük.

Éppen ezért volt fordulópont számunkra az írók, Dragomán György és Vámos Miklós bejelentkezése: az általuk alapított irodalmi alapítvány garanciát ad arra, hogy a ház jó kezekben lesz, hogy létrejön és magas szinten fog működni az irodalmi alkotóház, és így a kerület egy új kulturális intézménnyel gazdagodik.

Az ingatlan vagyonfelmérése lesz az első lépés, és a polgármester ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a család számára mindvégig a hagyaték megőrzése volt a legfontosabb, a pénzügyi konstrukciót illetően rugalmasságot tanúsítottak. Terveik szerint az együttműködés keretei – a jogi és a pénzügyi rendezése a helyzetnek – őszre megvalósulhatnak.

Dragomán György író megfogalmazása szerint régi álmuk válik valóra ezzel a döntéssel, s a világban működő hasonló alkotóházakhoz hasonlóan, az Esterházy-villa is ismét élettel telik meg. Esterházy Marcell is azt erősítette meg, hogy a döntéssel a család elérte célját, Esterházy Péter szellemiségének megőrzését e számára oly fontos helyen.

A Fidesz polgármesterjelöltje közölte: korábban ő kezdeményezte ezt a lépést 

Bús Balázs, a kerület korábbi fideszes polgármestere – aki a júniusi választáson is indul Kiss László ellen – szintén a Facebookon posztolt az ügyben. Mint írta, nagy örömmel értesült arról, hogy amit 2024. április elején kezdeményezett, az bő egy hónappal később, májusra megvalósult.  

Ha valamire, az ilyen értékes dolgok kikényszerítésére jó egy választási kampány. Annyi már sajnos nincs benne a jelenlegi óbudai városvezetés oldaláról, hogy ilyenkor együtt is ünnepeljük meg a közös sikert. 

Hozzátette, ha egyszer egy „üzlet” beindult, akkor megpróbálkozik egy újabbal.

Azonnal állítsák le Római-fürdőn a Rozgonyi Piroska utcában, az 1896-ban alapított Római Fürdőtelep Egyesület által, a huszadik század elején ültetett gesztenyefasor értelmetlen kivágását!

Bús Balázs megfogalmazása szerint „Óbuda jelenlegi városvezetése azonnal lépjen fel Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítészénél az ügyben, és mentse meg a zöld környezetet! Nem elég újabban és politikailag zöldnek is látszani, az óbudaiak elvárják, hogy úgy is kell viselkedni!”