2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00 ÉLŐ
Szerbia 0
Anglia 1

Az Operaház időt kér, egyelőre nem ülnek egy asztalhoz a felek

2024.05.24. 14:43
Főző Virág, a Magyar Állami Operaház főigazgató-helyettese levélben válaszolt Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete elnökének reakciójára, aki mielőbbi egyeztető tárgyalást javasolt a tervezett operaházi leépítések hírére. Főző Virág azt írja, hogy a lehetőségekről történő gondolkodás még nem tart abban a fázisban, hogy értelme lenne a konzultációnak.

A történet hónapokkal, sőt évekkel ezelőtt indult, de most onnan kezdjük, hogy a Magyar Állami Operaház a 2024. márciusi ötnapos munkabeszüntetés és az áprilisi harmincnapos érdekképviseleti tárgyalások után kötött megállapodás és a kollektív szerződés értelmében „változtatásokra kényszerül programjában és működésében”.

A bejelentésből kiderült, hogy az Opera a csoportos létszámleépítés határát el nem érő mértékben kénytelen dolgozói létszámát csökkenteni 2024 nyarán, valamint énekesi-karmesteri-alkotói-tervezői megbízásokat kisebb számban, kisebb volumenben tud kiadni ezután.

Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke erre reagálva a Magyar Állami Operaház főigazgatójának címzett, és az Indexhez is eljuttatott levelében egyebek mellett ezt írta: „Figyelemmel a bejelentés sokkoló hatására, az egyeztető tárgyalás időpontjául 2024. május 23-a 12:00 órát, helyszínéül az általad megjelölt hivatali helyiséget javasoljuk.”

Belső forrásból kell megoldani

Bárány Balázs levelére most Főző Virág, a Magyar Állami Operaház főigazgató-helyette levélben reagált. Információink szerint így: „Tisztelt Elnök Úr! Kedves Balázs! 2024. május 21-én kelt levelére az alábbiakban válaszolok: 

A Kollektív Szerződés megkötésére irányuló tárgyalások alatt folyamatosan hangoztattam és ottlétekor a Főigazgató úr is, hogy a bérmegállapodás teljesítése s KSZ-ben foglaltak olyan anyagi terheket rónak majd intézményünkre, melyeket további fenntartói támogatás hiányában belső forrásból kell megoldanunk.

– írta.

Még nem tart abban a fázisban

Főző Virág levelét azzal folytatta, hogy a kollektív szerződés hatályba lépése óta folyamatosan számba veszik a lehetőségeket, melyek közül nem zárhatják ki a dolgozói létszám csökkentését sem.

A lehetőségekről történő gondolkodás még nem tart abban a fázisban, hogy erről értelme lenne a konzultációnak; nem tartunk még sem javaslattételi, sem információadási-kérési fázisban. A KSZ rendelkezéseinek is eleget téve nem feledkezünk meg a KSZ 25.1-ben foglaltakról sem. 

– fogalmazott Főző Virág, majd azt javasolta, hogy a témára térjenek vissza a 2024. 06. 05-ei IÉT-ülésen, szerinte ez a fórum ennek a témának is helye lehet. „Találkozunk az IÉT-ülésen, és igény szerint beszélünk fentiekről is.”