2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Így lett egy szerelmes dalból náci gyűlölethimnusz

2024.05.25. 19:24
Valójában egy himnusz volt az örök szerelemről. Aztán jött néhány náci, és a L’amour toujours című dalt a gyűlölet himnuszává változtatták.

A neonáci propaganda évek óta visszaél egy, eredetileg a szerelemről szóló dallal. Ezen a héten egy csapat fiatal énekelte a dal náci változatát a kampeni „Pony” bárban. Ahelyett, hogy a világ legszebb érzéséről beszéltek volna, azt énekelték, hogy „Németország a németeké, külföldiek, kifelé”. Az állambiztonsági hivatal (NDR) nyomoz az ügyben − írja a Bild.

A L’amour toujours (magyarul Mindörökké szerelem) című megasláger 23 éves. Az olasz sztár, Gigi D’Agostino (56) írta, Ola Onabulé brit–nigériai énekes énekelte. Az egyik sor így szól:

Nincs más választásom, az életedhez tartozom.

2023. október 14-én a Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartománybeli Bergholzban egy falusi diszkóban neonácik gyűltek össze egy hálaadási fesztivál után. Miközben a hangszórókból a L’amour toujours szólt, a valódi sorok helyett náci jelszavakat énekeltek: „Németország a németeké, külföldiek, kifelé”. Az átírt szövegű nóta a TikTokon keresztül került nyilvánosságra, és elterjedt a szélsőjobboldaliak körében. A dal valódi gyűlölethimnusszá vált. A dallam fülbemászó, évek óta ismert. A munka többi részét elvégzi a TikTok. 

Az NDR jelentése szerint a Mecklenburg–Elő-Pomerániából készült videóhoz hasonló felvételek nem sokkal később gombaként kezdtek szaporodni.

A TikTokon a jobboldali felhasználók gyakran csak annyit írnak az ilyen videók alá, hogy „az új német himnusz” vagy „444”. A számkód az ábécé negyedik betűjére utal. A három D annak a rövidítése, hogy „Németország a németeké”.

D’Agostino szombaton kifejtette: „A L’amour toujours című dalom egy csodálatos érzésről szól. Ez az egyetlen jelentése”.