2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 0
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0

A miniszter szerint az írók joggal aggódnak a szólásszabadság miatt

GettyImages-1246127695
2024.05.29. 05:55
Az olaszok is elszenvedték a cenzúrát, ezért a kormány jelenleg is a teljes véleménynyilvánításért dolgozik – mondta Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter, aki szerint az írók joggal aggódnak a szólásszabadság miatt.

Ahogy arról beszámoltunk, Salman Rushdie író keményen kiosztotta Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt a torinói könyvvásáron. A sikerszerző olasz kollégája, Roberto Saviano mellett állt ki, akit a kormány ezer euró megfizetésére kötelezett, mert az olasz televízióban csúnya szóval illette Olaszország vezetőjét és Matteo Salvinit, a Liga jobboldali párt vezetőjét.

Elszenvedték a cenzúrát

La Stampa most interjút készített Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszterrel, akitől egyebek mellett azt is megkérdezte, hogy szerinte az írók – Salman Rushdie-tól Elizabeth Stroutig, Roberto Savianótól Maurizio De Giovanniig – miért hangsúlyozzák a szólásszabadság fontosságát éppen ebben a pillanatban.

„Az írók joggal aggódnak a szólásszabadság miatt a világban.”

Felelte a miniszter, aki szerint érdemes a nagyszerű Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicinre gondolni, aki éveket töltött a szovjet Gulag büntetőtáboraiban. S éppúgy emlékezhetünk arra is, hogy Carlo Ripa di Meana olasz politikus 1977-ben úgy döntött, hogy a Velencei Biennálét a kelet-európai ellenzéki íróknak szenteli, amely miatt az Olasz Kommunista Párt keményen támadta.

Sangiuliano együtt érez a szerzőkkel, s úgy véli, abszolút vigasztalásra szorulnak a történtek miatt.

Mi, akik elszenvedtük a cenzúrát, a véleménynyilvánítás teljes szabadságáért akarunk dolgozni

– fogalmazott Gennaro Sangiuliano.

Ezzel kapcsolatban valaki rákérdezett, nem lenne-e kívánatos hasonló nyitottság és párbeszéd azon fiatalok felé, akik elkötelezettek az olyan értékek mellett, mint a béke és a környezet. 

„Ez korunk két nagy kérdése, amelyek mellett mindannyiunknak el kell köteleznünk magunkat. A fiataloknak igazuk van. Meg kell értenünk, mit jelent a béke” – mondta az olasz miniszter.

Kinek dolgozik a közszolgálat?

Az olasz sajtó nem mellesleg attól volt hangos az elmúlt hetekben, hogy Antonio Scurati író végül a Le Monde című lap hasábjain tette közzé azt a beszédét, amelyet eredetileg a RAI 3 olasz televíziós csatornán olvasott volna fel Olaszország felszabadulási megemlékezésén.

Scurati az írásában elítéli az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni szélsőjobboldali pártját a történelem elferdítése miatt. A közszolgálati televízió azonban lemondta a beszédét. A La Stampa újságírója azon töprengett, vajon kinek dolgozik a közszolgálat.

Amikor a Tg2 igazgatója voltam, Scuratival többször is interjút készítettünk, és elmondhatta, amit akart. Még üzenetet is váltottunk

– emlékeztetett a demokratikus múltra Gennaro Sangiuliano. 

(Borítókép: Gennaro Sangiuliano 2023. január 10-én Fotó: Marco Cantile / LightRocket / Getty Images)