A DK arról kérdezte Csák Jánost, miért kerül folyton idegállapotba Vidnyánszky Attila

2024.05.29. 17:01
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel kereste meg Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztert azzal kapcsolatban, hogy „Miért kerül folyton idegállapotba Vidnyánszky Attila?”

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője május 18-án azzal a címmel kereste meg írásban Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztert, hogy: „Miért kerül folyton idegállapotba Vidnyánszky Attila? Ön szerint méltó ez a viselkedés a Nemzeti Színház vezérigazgatójához?”

A politikus arra kereste a választ, hogy a miniszter szerint méltó-e a Nemzeti Színház vezérigazgatójához, hogy nem hívta fel Kulka Jánost, amikor a Nemzet Színészének megválasztották.

Mint ahogy azt az Index is megírta, Kulka Jánost választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2024. március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére. A grémium május 3-án hozta meg döntését.

A lassan negyed évszázados hagyománytól eltérve azonban nem a Nemzeti Színház vezérigazgatója hívta fel a Nemzet Színésze cím legújabb birtokosát, hogy közölje vele a választás eredményét. Kulka János ugyanis elmondta, hogy Molnár Piroska színművésztől értesült a megtiszteltetésről.

Amikor az RTL Híradója szerette volna megtudni az okát, hogy miért döntött így Vidnyánszky Attila, a főigazgató azt mondta: „Ennek a csatornának nincsen joga kérdezni!”

Csák János helyett Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára válaszolt Vadai Ágnes kérdésére. 

Tájékoztatom Önt, hogy a Nemzet Színésze-díj adományozásának alapszabálya nem tartalmaz olyan előírást, amely alapján a Nemzeti Színház mindenkori igazgatója – akadályoztatása esetén – a cím adományozásáról szóló értesítést nem ruházhatná át a grémium valamely tagjára, ahogyan ez jelen esetben is történt. Bízom abban is, hogy vezérigazgató úrra tett megjegyzését pártelnöke miniszterelnökként tett, egykor elhíresült kijelentéseinek felidézését követően képes lesz átértékelni

– közölte az államtitkár.

Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő később arról beszélt, hogy úgy tudja, családi programja volt a Nemzeti Színház igazgatójának, ezért nem hívta fel a Nemzet Színészének választott Kulka Jánost.

A színésznő azt is elárulta, hogy látta a riportot, és szerinte „olyan nincs, hogy valakinek ne legyen joga kérdezni”. A színésznő nem tud arról, hogy Vidnyánszky Attila azóta felhívta-e Kulka Jánost. Hogy helyénvalónak tartaná-e, arról azt mondta, nem az ő dolga megítélni.