2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Lovagi kitüntetést kaptak az ABBA tagjai

2024-05-31T125808Z 1306459045 RC2O18A928FH RTRMADP 3 MUSIC-SWEDE
2024.06.01. 08:04
Fél évszázad után először adták át azokat a lovagi kereszteket, amelyeket az ABBA tagjai vehettek át Svédország királyától a napokban. A négy tag a svéd és a nemzetközi zenei életben tett kiemelkedő erőfeszítéseiért a Vasa-rend keresztjét vehette át, amelyet 50 évig senkinek sem ítéltek oda.

A svéd popegyüttes, az ABBA négy tagja – amely formáció az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon a Waterloo című dallal győzött – pénteken megkapta Svédország egyik legrangosabb lovagi címét XVI. Károly Gusztáv svéd királytól. A Vasa-rendet csaknem 50 év után először adták át – írta meg az ABC.

Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad a rend „első osztályának parancsnoka” lett „a svéd és a nemzetközi zenei életben tett nagyon kiemelkedő erőfeszítéseiért.”

Svédországnak több rendje is van, köztük a Szerafim Királyi Rend, amelyet államfők és külföldi királyi személyek kapnak, valamint a Sarkcsillag Királyi Rend, amelyet külföldi állampolgárok és hontalanok kaphatnak.

A Vasa Királyi Rend, amelyet a Svédországért vagy a svéd érdekekért tett személyes erőfeszítések, valamint a közfeladatok sikeres ellátása elismeréseként adományoznak, 2022 végéig szunnyadt, amikor is újból aktiválták, miután a rendeletek ismét megnyitották a királyi rendeket a svéd állampolgárok előtt.

Az év elején a nyilvánosság jelölteket állított, a svéd kormány és a király pedig jóváhagyta a jelölteket, akik között a négy ABBA-tag is szerepelt.

A kitüntetéseket ünnepélyes ceremónia keretében adták át a királyi palotában, az aranyozott Vita Havet díszteremben. Az uralkodó egy piros dobozban nyújtotta át a kitüntetést, míg Szilvia királynő egy oklevelet adott mellé.

A rend, amelyet ma kaptok, Svédország köszönete a kivételes erőfeszítéseitekért

– mondta az uralkodó, mielőtt átadta a kitüntetéseket „13 kivételes svédnek”.

Andersson, Fältskog, Lyngstad – aki most a Reuss vezetéknevet használja, sétapálca segítségével közlekedett – és Ulvaeus a svéd média által élőben közvetített eseményen kapta meg a rendet.

Némi történelem

Az eurovíziós győzelem az ABBA együttest popzenei ikonná tette, messze a legsikeresebb zenekarrá, amely megnyerte a pánkontinentális zenei versenyt. Az ABBA dallamos diszkópopja több százmilliós lemezeladással büszkélkedik világszerte. A dalaikból készült színpadi musical, a Mamma Mia! 25 éves, és két film is született belőle.

Véletlenül a 2024-es Eurovíziót Dél-Svédországban rendezték meg. A 68. versenyt Nemo svájci énekesnő nyerte a The Code című dalával, amely egy operai pop-rap óda az énekesnő útjáról a nemi identitás felvállalása felé.

A svéd zenekar tagjai egyébként négy évtizede nem léptek fel együtt élőben, de 2021-ben megjelentették a Voyage című visszatérő albumukat. A digitális ABBA-tars (egy avatárokkal tarkított digitális koncert) 2022-ben nyílt meg Londonban.

(Borítókép:  Az ABBA zenei együttes  Stockholmban, Svédországban  2024. május 31-én.  Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images)