2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Csík János: A primitív dallamú zenék működnek

DSC2158
A magyar kultúra szerves része a népzene, amelynek előadásában és népszerűsítésében megkerülhetetlen a Csík zenekar. Az alapítótaggal, Csík Jánossal beszélgettünk a jelenlegi trendekről, Azahriah-ról és sok minden másról

A Csík zenekar fogalom, aki meghallja, lélekben biztosan táncra perdül vagy elkezd dúdolni. A magyar népzenét játszó formáció előszeretettel dolgozza fel más együttesek dalait is, saját stílusukra formálva. Sokak szerint még jobbá is téve az eredeti anyagot. 

Mostanában inkább az elektronikus, ritmusalapú, primitív dallamú zenék működnek

– mondta Csík János a mai világ zenei ízléséről.

Kendőzetlenül

Az évtizedek óta színpadon álló muzsikusnak megvan a véleménye a jelenlegi zenei helyzetről, valamint több mindent is megtudhattunk arról, hogyan működik a zenekaruk.

Annak ellenére, hogy a népzene – Csík János elmondása alapján – mindig is rétegzene volt, elég szép karriert futottak be. Június másodikán például nagyszabású koncert keretében lépnek a Budapest Parkban, ahol olyan zenészek társaságában szerepelnek, mint Presser Gábor, Karácsony Tamás, Hobo, Kiss Tibor, Lovasi András, Beck Zoli, Lábas Viki vagy Fekete Giorgio.

Néhány nappal később a klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel. A sorozat klasszikus zenei hangversenyek mellett jazz, népzenei és könnyűzenei koncerteket kínál az igényes zeneművészet szerelmeseinek, a művészeti vezető Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész.

Az első MVM Club eseményen Tóth Vera, Artisjus-díjas énekesnő, Csík János, Kossuth-díjas zenész, illetve Pál István „Szalonna” és Bandája mutat be egyedi produkciót 2024. június 6-án a MOMkult szabadtéri színpadán, ahol akárcsak nyáron a kertben, akár plédeken ülve vagy egy pohár borral is élvezhetjük a koncert különleges atmoszféráját. 

Csík Jánossal egyebek mellett az alábbi témákról beszélgettünk:

  • Hogyan választják ki azokat, akikkel együtt akarnak dolgozni?
  • Csak a régi vagy az újabb előadóktól is kapnak behatásokat?
  • De szó esett az Azahriah-jelenségről is.

Tanultabb zenészek

Elmondta, hogy nagyon tehetséges fiatalok vannak, akik egyre igényesebbek a hangszeres tudásukat illetően, és ennek következményeként egyre jobb minőségű produkciók születnek. Komoly hit és ízlésvilág kell ahhoz, hogy

a népzenét el tudják juttatni az emberekhez, ami jelenleg nem könnyű.

És persze szóba kerültek azok az értékek is, amelyeket a zenekar képvisel.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést, az  ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Csík János. Fotó: Tövissi Bence / Index)