2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Megkezdődött a Magyar Mozgókép Fesztivál, mintegy száz magyar filmet mutatnak be

2024.06.13. 06:54
Az elmúlt év sikeres volt a magyar mozgókép ágazatban, csúcsot ért el a Magyarországon forgatott produkciók száma és az itt elköltött összegek is – jelentette ki a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO megnyitóján.

Káel Csaba jelezte, a különböző filmes produkciókra Magyarországon tavaly elköltött összegek megközelítették az egymilliárd dollárt. London után Budapest a második nagy filmgyártó bázisa Európának, és ez a környezet a magyar produkciók minőségében is meglátszik – tette hozzá.

A Magyar Mozgókép Fesztivál idei névváltoztatásáról szólva elmondta, az új MOZ.GO név a dinamizmusra is utal, és céljuk továbbra is minél több emberhez eljuttatni a magyar alkotásokat.

A fesztiválon mozi-, televízió- és streamingfelületekre készült produkciók is láthatók különböző műfajokban – emelte ki. Mások mellett vetítik majd a Szegény Párák című filmet, amellyel Mihalek Zsuzsa idén a legjobb díszletért járó Oscar-díjat vihette haza, valamint a Dűnét is, amelyért pedig Sipos Zsuzsanna kapott Oscar-díjat 2022-ben.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntőjében arra mutatott rá, hogy a művészetek és a kultúra nemcsak a szabadidő eltöltésének módjai, hanem közösségteremtő és gazdaságélénkítő eszközök is.

A Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi együttműködésével megvalósuló mozgóképfesztivál mára a magyar filmművészet nyári találkozóhelyévé vált – hangsúlyozta a tárcavezető.

Porga Gyula (Fidesz–KDNP) Veszprém polgármestere három szakaszra osztotta a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó rendezvényeket. A felvezető években több rendezvényt is indítottak – ilyen volt a mozgóképfesztivál elődje, a filmpiknik is –, majd 2023 az ünnepről szólt, most pedig azért dolgoznak, hogy tovább tudják vinni az olyan jól bevált programelemeket, mint a MOZ.GO.

A megnyitó előtti pohárköszöntőjében Csáky Attila fesztiváligazgató örömét fejezte ki, hogy van egy hely, ahol lehet beszélgetni a magyar filmekről, beszélgetni arról, hogy ki mit csinált az elmúlt évben, és arról, hogy hol tart a magyar film.

A megnyitót követően a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítését tartották a veszprémi História Kertben, amelyen az alkotók és a szereplők közül is többen megjelentek.

A szerdán kezdődött Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO programjain szombatig mintegy száz magyar filmet mutatnak be Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, összesen tizenkét helyszínen. 

A fesztivál a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével valósul meg.