2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Ismert emberek tiltakoznak, köztük Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián és Gáspár Sándor

2024.06.15. 09:36
Nyílt levelet írt tizenhat volt diák – köztük Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián, Gáspár Sándor, Náray Erika és Zsédenyi Adrienn – a döntéshozókhoz a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának ügyében. Úgy látják ugyanis, hogy egy át nem gondolt, radikális változtatással az egész országban elismert képzés örökségét nagyon gyorsan le lehet rombolni, és ha jogilag nem is, de lényegét tekintve megszűnne a „szentesi drámai”.

A nyílt levelet aláíró, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori tanulói nyílt levelet juttattak el az Index szerkesztőségéhez, amelyet az alábbi döntéshozóknak írtak.

A levél címzettje dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, Báthoryné dr. Licska Anikó szakmai vezető (Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ), Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Hajnal Gabriella elnök (Klebelsberg Központ), Miklós Anikó tankerületi igazgató (Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ), Péterffy Balázs szakmai elnökhelyettes (Klebelsberg Központ), Sipos Kitti Lídia igazgató (Horváth Mihály Gimnázium), Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere és Varga Ferenc országgyűlési képviselő.

Az örökség lerombolása

A levelet az alábbiakban változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük.

Tisztelt Döntéshozók!

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata országos jelentőségű pedagógiai műhely, ahonnan színészek, előadóművészek, színházi, filmes és televíziós szakemberek, írók és alkotóművészek tucatjainak indult a pályája. Az itt szerzett tudásra és szellemi örökségre építve újságírók, ügyvédek, lelkészek, közművelődési szakemberek és – igen nagy számban – pedagógusok százai találtak munkát és hivatást. Az innen kikerült volt diákok szakmájuktól, lakóhelyüktől, koruktól és világnézetüktől függetlenül büszkék egykori iskolájukra.

Az egész országban elismert képzési modell évtizedek alatt alakult ki, és hozott megbecsülést a tagozatnak, az iskolának, valamint Szentes városának. Egy át nem gondolt, radikális változtatással ezt az örökséget nagyon gyorsan le lehet rombolni.

A HMG irodalmi-drámai tagozata és a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium együttműködése évtizedek óta a képzés sikerének biztosítéka. A magas presztízsű művészeti szakképző intézmény lecserélése egy teljesen más szakmai felkészültséggel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező zeneiskolára az országszerte ismert pedagógiai műhely végét jelentené. Ezzel a lépéssel, ha jogilag nem is, de lényegét tekintve megszűnne a »szentesi drámai«.

Ezért mi, a HMG irodalmi-drámai tagozatának volt diákjai arra kérjük a döntéshozókat, hogy segítsenek felülvizsgálni a képzést ellehetetlenítő döntést, és a rendelkezésükre álló eszközökkel segítsék elő, hogy a bevált modellben folytatódhasson az évtizedek óta sikeres pedagógiai program

– zárul a levél, amelyet a következők írtak alá: Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező, Bognár Gyöngyvér Jászai Mari-díjas színész, Dombóvári Vanda televíziós műsorvezető, Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész, rendező, Grecsó Zoltán táncművész, koreográfus, Hajduk Károly Jászai Mari-díjas színész, Náray Erika színész, énekes, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, Sarkadi Kiss János színész, Simon Kornél színész, Szávai Viktória Jászai Mari-díjas színész, Szekeres Adrien énekes, Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező, Zajácz D. Zoltán író és Zsédenyi Adrienn énekes.

Letaglózó döntés

Mint arról korábban beszámoltunk, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium fideszes igazgatója minden indoklás nélkül felmondta az együttműködést a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal, amely 25 éve támogatta az intézmény dráma tagozatát közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával. A művészeti iskolát letaglózta a döntés, a szülők felháborodtak, egy helyi képviselő válaszokat követel. Az 1859-es alapítású szentesi Horváth Mihály Gimnázium a dél-alföldi térség legrégebbi középfokú oktatási intézménye, dráma tagozata 46 éve működik.