2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Első koncertjükön megszívatták őket, most háromszor töltik meg a Puskás Arénát

GettyImages-1364904260
2024.06.16. 06:06
2024. júniusában háromszor – 16-án, 18-án és 19-én – is láthatja a közönség a brit szupersztár zenekart, a Coldplayt. A londoni banda majd’ három évtizede, 1997 óta gyűri a színpadokat, mostani turnéjuk azonban még az eddigieknél is nagyobbra sikeredett. Ennek örömére kedvcsináló kvízzel készültünk, hogy ráhangolódhassunk a koncertre.

Szinte páratlan az olyan, évtizedeken át folyamatosan turnézó zenei formáció, mint a Coldplay. Az egyetemi éveikben formálódott pop-rock zenekar megannyi névvel és ötlettel kezdett, dobost is épphogy találtak, mert az eredeti kiszemelt nem jelent meg a próbán.

Eljöttek a házamhoz, mert egy olyan csávóval laktam együtt, akinek volt egy dobszerkója. Ő egy jó dobos volt, de nem jelent meg – a kocsmában volt, vagy valami ilyesmi –, szóval azt mondtam, próbáljuk meg

– emlékezett vissza Will Champion egy interjúban a Drummagazine-nál.

Nem könnyű feladat

A banda felállása innentől teljes volt, hosszú évekig kitartott. Noha első koncertjeik nem voltak a legsikeresebbek, hamar felvették a fonalat – és a gépezet beindult. Számos lemezt adtak ki, és rekordot állítottak fel, s noha sosem fukarkodtak, ha látványra kellett költeni egy-egy koncerten, élő fellépéseikkel dollármilliárdos bevételt tudtak generálni.

Legutóbbi, Music Of The Spheres című lemezüket támogató világ körüli turnéjuk még mindig tart, noha az már 2022-ben elstartolt.

Ennek keretében 2024-ben Magyarországot is útba ejtik, de itt sem veszik félvállról a dolgokat. Három koncertet adnak a Puskás Arénában, ami abszolút nem könnyű feladat, tekintve, hogy ez 150 ezer potenciálisan értékesíthető jegyet jelent, azonban a zenekar rengeteg nagyvárosban megugrotta már ezt a szintet.

Ma, június 16-án tartják a három fellépésből az elsőt, amit egy 18-án és egy 19-én érkező koncert követ majd.

S hogy segítsünk olvasóinknak ráhangolódni kicsit az estére, kvízzel készültünk, ahol a rajongók tesztelhetik tudásukat, és új érdekességeket is megtudhatnak a zenekarról.

(Borítókép: Coldplay 2022. január 16-án. Fotó:  Kevin Mazur / Getty Images)