Kész művészet, ezt a nők és a férfiak is csak 9 másodpercig bírják

2024.06.21. 11:18
Idén csaknem 450 intézmény mintegy 2500 programot rendez 2024. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. A szervezők országszerte rendhagyó tárlatvezetésekkel, alkotófoglalkozásokkal, hagyományőrző programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket.

Az idei Múzeumok Éjszakája a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódik, a címe: Gólpassz. Ez arra utal, hogy a fociban a legtöbben a gólszerzőket tartják számon, az eredményes játékhoz azonban elengedhetetlen a csapatmunka. Napjaink kulturális értékei is olyan gólpasszok, amelyek fontosak, szépek és tartalmasak.

A Múzeumok Éjszakája az egyik legnépszerűbb és legnagyobb kulturális program Magyarországon, amin egyszerre, egy időben a legtöbb kulturális intézmény vesz részt. Idén is közel 450 intézmény mintegy 2500 programot rendez. Tavaly rekordot döntött a látogatottság, közel 380 ezer néző volt kíváncsi a különböző rendezvényekre. A szervezők bíznak benne, hogy idén is legalább ennyi érdeklődő lesz, ha nem több.

Átlagosan 9 másodpercig bírják

A jelenkor legégetőbb problémáit tematizálja a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a kiállításain és az irodalmon keresztül. A különböző területek szakértői és művészei segítségével a tárlatok minden látogató számára hozzáférhetővé válhatnak. A budapesti intézmény a Múzeumok Éjszakájára koncertekkel, irodalmi chillszobával, lassú tárlatvezetésekkel, ökoworkshoppal és felolvasó színházzal is készül, illetve aznap este a PIM új közösségi tere, a Szélfogó is megnyílik.

A kutatások szerint a múzeumlátogatók átlagosan 9 másodpercet töltenek egy kiállítási tárgy előtt. Erre reagálva ezen a napon 16 és 17 órától slow tárlatvezetéseket is indít a PIM, ahol arra invitálják a résztvevőket, hogy bátran időzzenek el hosszasan egy-egy tárgy előtt, engedjék át magukat a lassú szemlélődés örömének.

A Szépművészeti Múzeumot sem érdemes kihagyni június 22-én, hiszen sokszínű állandó és különleges időszaki kiállításaik számos élményt kínálnak az este során. Az évezredeket felölelő tárlatok és a lenyűgöző csarnokok mellett most három időszaki kiállítás is megtekinthető:

  • a Kertész, Moholy-Nagy, Capa. Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989),
  • a Folyt. köv. grafikai kiállítás
  • és a Lipchitz. Egy kubista szobrász című kamaratárlat.

A Márvány Csarnokban 19 órától a Fine Arts Jazz Group gondoskodik a jó hangulatról, a Román Csarnokban 18 órakor a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarának koncertjét hallgathatják az érdeklődők, a Marilyn Monroe-rajongók pedig három kultfilmet láthatnak a tragikus sorsú hollywoodi szépséggel. Aki igazán exkluzív élményre vágyik, az hallgassa meg Marco Mezzacapo olasz gitárművész improvizációit az állandó kiállításaik első emeleti termeiben.

Éjfélkor, zseblámpával

Az idei programsorban a múzeum gyűjteménye mellett a kockaházak sajátos univerzumában merülhetnek el a Ludwig Múzeum látogatói, de meghallgathatják a világhírű jazztrombitás és fotós Till Brönner játékát is. Nem maradnak el a speciális tárlatvezetések, lesz irodalmi és táncos program, filmvetítés, sőt zseblámpás éjféli múzeumi séta is. 

Az idén 125 éves Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ezen az éjszakán a Mivel megyünk? – Energiamix a közlekedésben című kiállításukon 36 különleges jármű és 65 műtárgy bemutatásán keresztül ad betekintést az energiafelhasználásunk történetébe a szénkorszaktól egészen napjainkig.

A dínók és a természet iránt rajongó gyerekek – és felnőttek – számára kihagyhatatlan program a Természettudományi Múzeum. Az Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon című kiállításon testrekonstrukciók, teljes csontvázak és eredeti leletek idézik fel az őslények korát, amelyet olyan lények népesítettek be, mint az életnagyságú őskrokodil, a 4 méteres Hungarosaurus tormai vagy a 6 méteres repülő hüllő, a Bakonydraco galaczi.

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából három helyszínen rendez kiállítássorozatot. Esztergomban az MNM Balassa Bálint Múzeumban, valamint Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Capa Központban. A tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatnak, sosem látott alkotásokat mutatnak be. A Kertész/Kópiák című tárlaton az érdeklődők megcsodálhatják a fiatal Kertész ritkaságszámba menő képeit.

A múzeum további izgalmas programokkal várja az érdeklődőket, egyebek mellett a Múzeumkertben családi programokkal, az intézmény falain belül pedig tárlatvezetésekkel, akusztikus koncerttel és táncelőadással.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is lenyűgöző programokkal várja a nagyközönséget a Múzeumok Éjszakáján, az est során a képzőművészet kulisszái mögé leshetünk. Az Epreskertben Szabó Ádám szobrászművész, az MKE egyetemi docense tart a nagymesterek és tanítványaik tanulóéveiből merített, anekdotákkal tarkított bemutató sétát. Az érdeklődők elmerenghetnek rajta, hogy milyen lehetett, amikor a kertet még pávák és majmok lakták, vagy amikor Stróbl Alajos bohém mulatságokat szervezett, és népes vendégseregével együtt jelmezbe bújt, sőt a kutyáját is oroszlánjelmezbe öltöztette.

Sárkányok és egyszarvúak

Székesfehérváron rendhagyó tárlatvezetések, hagyományőrző programok, filmvetítések, koncertek, táncház és színdarabok, valamint családi és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket. A Városi Képtárban alkotófoglalkozás keretében kelnek életre a Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények, ahol később asztaltáncoltatást követően Makám Quartet-koncert is várja a látogatókat. Ezen az estén a Fekete Sas Patikamúzeumban az érdekfeszítő tárlatvezetésen túl az ehető virágokról tudhatunk meg mindent a gyógynövényszakértőtől – olvasható a Múzeumok Éjszakája honlapján.

Esztergomban 13 helyszínen 65 programmal várják az érdeklődőket. A Főszékesegyházi Kincstár az állandó és aktuális időszaki kiállítása mellett előadásokkal, orgonakoncerttel, tárlatvezetésekkel készül a látogatók számára, akik itt akár őstulkokkal, sárkányokkal és egyszarvúakkal is találkozhatnak.

Pécs sem maradhat ki a sorból. Az aktív kulturális kikapcsolódásra vágyókat idén is túralehetőségek várják a Janus Pannonius Múzeum programjai között. A Városközpontok című programelem régészeti sétát kínál Pécs történeti belvárosában Tóth Zsolt régésszel. A résztvevők olyan témákba nyerhetnek bepillantást, mint például a Cella Septichora felfedezése, a székesegyház alatti titokzatos csatorna vagy éppen a föld rejtett sírkamarái.

Egyetlen jeggyel Veszprém hét kulturális intézményében több tucat program lesz látogatható – ezúttal a megszokott nyitvatartási időn túl is, éjszakába nyúlóan. Az idei Múzeumok Éjszakáján nyitott kapukkal vár mindenkit többek között a Laczkó Dezső Múzeum, a Művészetek Háza Veszprém, a Veszprémi Petőfi Színház, a Kabóca Bábszínház, a Veszprémi Várbörtön Látogatóközpont, az Agóra Veszprém Kulturális Központ és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.

Szentendre múzeumai idén is együtt csatlakoznak a nyár legnépszerűbb kulturális eseményéhez. A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) egységeiben a művészetek, a szentendrei Skanzenben a tánc és az élő történelem világában kalandozhatnak az érdeklődők.