Újabb rangos nemzetközi díjat nyert a magyar költő

2024.06.21. 11:11
Turczi István kapja az egyik legrangosabb szerb irodalmi díjat. Az indoklás szerint „a magyar költő életműve rendkívül összetett, világirodalmi szintű megjelenítése és összegzése a nyugati műveltségű, ugyanakkor mély kelet-európai tapasztalatokat hordozó modern európai ember világlátásának”.

Turczi István József Attila-díjas magyar költő kapja az idén 200 éve született Branko Radičević szerb romantikus költőóriásról, a szerb irodalom egyik legnagyobb alakjáról elnevezett Brankovo kolo nemzetközi irodalmi nagydíjat – áll a Magyar PEN CLUB sajtóközleményében.

A Branko Radičević (1824–1853) emlékét és munkásságát őrző eseménysorozat mára Szerbia legnagyobb szabású kulturális fesztiváljává vált. Minden év szeptemberében három város, Karlóca, Strazsilovó és Újvidék ad otthont a széles tömegeket vonzó zenei, irodalmi, színházi és képzőművészeti programoknak. 

Az idei díjnak különös jelentőséget ad, hogy bicentenáriumi év van, a szerbklasszikus születésének 200. évfordulóját ünnepli egész Szerbia, és ebből az alkalomból

a háromtagú szakmai zsűri három korábbi, szerb nyelven megjelent könyve alapján Turczi Istvánnak ítélte oda a nagydíjat.

Az indoklás szerint „a magyar költő életműve rendkívül összetett, világirodalmi szintű megjelenítése és összegzése a nyugati műveltségű, ugyanakkor mély kelet-európai tapasztalatokat hordozó modern európai ember világlátásának”.

A Brankovo kolo eredendően egy 1895 és 1914 között Karlócán megjelenő irodalmi folyóirat volt. Az eredeti elnevezést megtartva 2006 óta adnak át minden évben egy nemzetközi nagydíjat és több hazai irodalmi díjat.

Mások mellett olyan neves költők kapták meg korábban, mint

  • Carol Ann Dufy, az első skót női babérkoszorús költő,
  • Jürgen Israel, az ismert német költő-publicista,
  • Babken Simonyan örmény költő-műfordító,
  • az irodalmi Nobel-díjra is jelölt orosz Vjacseszlav Kuprijanov.

A díjátadó ünnepséget 2024. szeptember 16-án rendezik meg a karlócai gimnázium nagytermében. Erre az alkalomra egyedi díszkiadásban jelenik meg Turczi István 77 versét tartalmazó negyedik szerb nyelvű könyve a szabadkai Fehér Illés műfordító avatott munkája nyomán.

A József Attila-díjas magyar költő valamit nagyon tud, hiszen tavaly a Kínai Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, 2022-ben pedig a boszniai Szerb Köztársaság idei Nemzetközi Irodalmi Nagydíját zsebelte be.