2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

22 évet ült a halálsoron, mire kiderült, hogy ártatlan

2024.06.27. 15:07
Adrien Brody főszereplésével új színdarab érkezik Londonba. A történet középpontjában Nick Yarris élete áll. A férfit 20 éves korában börtönbe zárták, majd hamis tanúzás miatt gyilkossággal gyanúsították, s végül 21 évesen halálra ítélték. Kivégzése számos vizsgálat és fellebbezés miatt húzódott, majd egy DNS-tesztnek köszönhetően ártatlansága bebizonyosodott: 43 évesen szabadon engedték. Az Oscar-díjas színész az ő drámai történetét eleveníti meg a színpadon.

A lengyel és magyar felmenőkkel bíró Adrien Brody először bizonyíthat az Egyesült Királyság fővárosában mint színházi színész. Feladata nem lesz könnyű, hiszen Nick Yarris hányatott életútját kell a közönségnek bemutatnia. Yarris fiatalon különféle függőséggel küzdött, bevallása szerint szexuális abúzus áldozata is. Tinédzserkorában rengeteg apró törvényszegést követett el, azonban húszévesen fordultak nála igazán rosszra a dolgok.

Egy barátjával beállva megfújtak egy autót, a zenét bömböltetve furikáztak a városban, amikor a rendőrök lekapcsolták őket. Yarris, aki a volánnál ült, ellenállt a rendőri intézkedésnek, majd dulakodni kezdtek. Eközben a rendőr fegyvere kioldódott, elsült, a fiatal fiút pedig letartóztatták, és hivatalos személy elleni gyilkossági kísérlet vádjával 1981-ben sittre vágták.

Rossz döntés, hosszú börtönévek

Noha később felmentették a vád alól, Yarris a hűvösön töltött idő alatt úgy hitte, életfogytiglant kap, ezért különleges „szökési tervet” eszelt ki. Meglátott az újságok címlapján egy emberrablási, nemierőszak- és gyilkossági esetet, és ötlete támadt. Azt állította a rendfenntartóknak, hogy tudja, ki az elkövető. Megvádolt egy személyt, akiről úgy tudta, hogy nemrég meghalt, azonban kiderült, nagyon is él, és semmi köze nincs az esethez.

Ezután Yarrisból lett az elsődleges gyanúsított.

Nem telt bele sok időbe, a bíróság elé vitték, szinte azonnal bűnösnek kiáltották ki, majd halálra ítélték. Yarris, miközben egyik helyről a másikra szállították, megszökött a fogságból, ám mintegy egy hónappal később feladta magát. Úgy döntött, tisztázza nevét.

Számos alkalommal fellebbezett és támadta meg az ítéletet, de szinte minden próbálkozása kudarcba fulladt. Ő volt az első olyan halálsoron lévő elítélt, aki DNS-vizsgálatot kért. Két sikertelen próbálkozást követően a 2003-as teszt bebizonyította, hogy ártatlan, és két ismeretlen férfi az elkövető.

Miután a korábbi szökési ügyét tisztázták, szabadon engedték.

Yarris négyszer házasodott – első feleségét a börtönben ismerte meg –, ezenkívül pedig született egy lánya. A börtön után is nehezen találta a helyét, számos apró kihágást követett el, és egy ízben még a börtönbe is visszatért egy hónapra – lopás miatt.

Történet, ami hozzánk szól

Életéről könyv, memoár és dokumentumfilm készült, most pedig színpadi műként láthatja a közönség. A főszerepet az Oscar-díjas Adrien Brody játssza majd, aki 2002-ben világrekordot állított fel a legfiatalabb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjjal,

amit 29 évesen kapott meg A zongorista című filmben nyújtott alakításáért.

A darabot a Donmar Warehouse-ban mutatják be októberben, a címe The Fear of 13 lesz – amely megegyezik a Yarris életéről készül memoár és dokumentumfilm címével is. A Lindsey Ferrentino által írt színpadi művet Justin Martin rendezi. 

A BBC ehhez kapcsolódóan így idézi Brodyt:

A szöveg szinte beszélt hozzám. Gyakran követem az ösztöneimet, amikor egy írás megmozgat. Hozzászoktam egy stílushoz, ami a filmekkel való munkához kell, szóval ez egy lehetőség, hogy kilépjek a komfortzónámból, és felfedezzek valami elképesztően erőteljeset és bensőségeset. Ez egy igazsággal átitatott történet, amely szisztematikusan tárja fel az igazságtalanságot és apátiát a reményen és az emberségen keresztül láttatva.