2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Kiderült, mekkora volt az érdeklődés a Múzeumok Éjszakája iránt az idén

2024.06.28. 10:51
A 22 évvel ezelőtt indult Múzeumok Éjszakája idén 326 ezer érdeklődőt vonzott Magyarországon. Vincze Máté helyettes államtitkár szerint nincs még egy olyan kulturális fesztivál idehaza, amely egyetlen éjszaka alatt ennyi embert mozgatna meg.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszélt a közszolgálati televíziónak az idei évi Múzeumok Éjszakájáról. A tárca adatai szerint idén 326 ezer érdeklődő vett részt a programsorozaton.

A Múzeumok Éjszakája 22 évvel ezelőtti indulásakor egy Budapest-fókuszú program volt. „Az idei év egyik legnagyobb eredménye, hogy jóval szélesebb körű lett a múzeumok kínálata, a korábbi évekhez képest több vidéki helyszín kapcsolódott be a rendezvénysorozatba, és a vidéki helyszínek sokkal látogatottabbak voltak, mint korábban” – emelte ki a helyettes államtitkár.

Hangsúlyozta:

Továbbra is tény, hogy nincs még egy olyan kulturális fesztivál Magyarországon, amely egyetlen éjszaka alatt ennyi embert mozgat meg, ideértve a Sziget Fesztivált is.

A Szépművészeti Múzeum volt az idei Múzeumok Éjszakája leglátogatottabb helyszíne, ahol dzsessz- és kortárstánc-programok is várták az érdeklődőket.

A második leglátogatottabb múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum volt, látogatószámban a harmadik helyen a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, negyedik helyen pedig a Magyar Természettudományi Múzeum végzett. Mind a négy helyszín több mint 12 ezer látogatót fogadott egy éjszaka alatt.