Csak ki ne derüljön! címmel forgatnak filmet a szexuális visszaélésről

2024.07.01. 07:06
Nem elég, hogy száz szexuális zaklatásból csupán tíz derül ki, egy esetben indul csak eljárás. Magyarországon a bántalmazásokkal kapcsolatban teljesen más a rendszer, mint külföldön.

Nem merünk beszélni róla. Ha igen, akkor is félve. És sokszor semmit sem érünk el vele. Az emberek még mindig nem tudják a helyén kezelni a szexuális zaklatást. Különösen, ha gyerekekkel szemben tanúsít valaki elfogadhatatlan magatartást. Erre hívja fel a figyelmet a Csak ki ne derüljön! című film.

Muchichka László és Bendó Zsuzsanna filmet készít a szexuális határátlépésről, amit tanárok követnek el diákjaikkal szemben. Ez nem csak egy film, hanem társadalmi ügy. A történetük egy budapesti gimnáziumban játszódik, ahol tizedikes diákok próbálnak fellépni egy tanáruk ellen, aki átlépi a tanár-diák kapcsolat alapszabályait és visszaél a hatalmával.

A témát azért érzik fontosnak bemutatni, mert a szexuális határátlépés nem mindig nyilvánvaló, és nem mindig kapcsolódik egyértelműen erőszakhoz vagy nyilvánvaló szexuális zaklatáshoz. A történet azt mutatja be, hogyan teremtett a tanár egy átszexualizált közeget a diákjaival való kapcsolataiban, megsértve ezzel a bizalmi viszony alapjait. A diákok a maguk eszközeivel akarták lebuktatni a tanárt és morálisan védhető a tettük, végül törvénytelen eszközökhöz nyúlnak, emiatt pedig áldozatokból rögtön „bűnösökké” válnak.

Az élet durvább dolgokat tud produkálni, mint egy film

A film egy eszköz, ami ráirányítja a figyelmet arra, hogy Magyarországon nincs bevett protokoll az iskolai szexuális határátlépések esetén. Míg számos nyugat-európai országban szinte minden iskolában van Safeguarding Policy, addig Magyarországon csak néhány alapítványi iskolában használják. Bár több hazai civil szervezet lobbizik azért, hogy ezeket a nyugati országokban bevezetett rendszereket meghonosítsák a magyar állami iskolákban is, egyelőre alacsony a befogadókészség, az intézmények szervezeti és működési szabályzata nem tér ki arra, mi a protokollja a bullyingnak, a zaklatásnak, vagy a szexuális határátlépéseknek.

Céljuk, hogy egy prevenciós kampánnyal egybekötve, melyben szakmai partnerük a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, minél több helyre eljuttassák filmjüket. Jelenleg gyűjtés zajlik, hogy be tudják fejezni az alkotást. Az Adjukössze oldalán még három napig lehet segíteni a munkájukat, hogy együttes erővel felléphessünk a szexuális visszaélések ellen.