Illegális bevándorlókkal teli csónak úszott a közönség feje felett a Glastonbury fesztiválon

2024.07.02. 08:34
A titokzatos művész, Banksy újra „lecsapott”. Ezúttal a 2024-es Glastonbury fesztiválon jelent meg provokatív alkotása. Egy felfújhatós csónakot adogatott végig a színpad előtt a közönség, akár egy bodysurfös embert, a különbség csupán az, hogy a tömeg felett úszó csónakban nyolc darab, narancssárga mellényes, bevándorlót ábrázoló bábu ült. Míg a közönség egy jelentős része élvezte az interaktív installációt, több politikus kiakadt, és a médiában adott hangot nemtetszésének.

Az STV News értesülései szerint a csónak az Idles koncertje közben jelent meg a fesztivál Other Stage nevű színpada előtt. A banda éppen a 2018-as Danny Nedelko című slágerét játszotta, ami a következő sorral indul:

A testvérem egy bevándorló, egy gyönyörű bevándorló.

Mivel nem tudni pontosan, hogy Banksy, a híres street art művész ki is pontosan, ezért csupán abból lehet tájékozódni, hogy hivatalos oldalain melyik alkotásokat ismeri el sajátjaként. Azonban 2024. június 30-án, vasárnap este kitett egy videós bejegyzést Instagramra, amelyben a Glastonbury fesztiválon feltűnt csónak látszik, ezzel egyértelműsítve, hogy az ötlet tőle ered.

Az STV információi szerint az Idlesnek nem tűnt fel a jelenet, mindössze a koncert után tudták meg, hogy migránsnak öltöztetett bábuk lovagolták meg a Glastonbury közönségének hullámait. Később a brit–nigériai rapper, Little Simz koncertjén is visszatért a csónak, ami hasonló sikert aratott a közönség soraiban.

Kiakadtak

Azonban nem volt mindenki olyan lelkes az interaktív installáció láttán, mint a bulizók zöme. Több politikus is nemtetszését fejezte ki, köztük James Cleverly brit belügyminiszter.

Az apró hajókkal való átkelés halálos vállalkozás, amely már így is túl sok ember életébe került. Az, hogy a fesztivállátogatók migránsoknak öltöznek és az embercsempészek akcióit ünneplik bulizás közben, szörnyű. Legyen bármi is az ember politikai meggyőződése, ez egy olyan dolog, amit nem szabadna elbagatellizálni

– írta X-bejegyzésében a politikus.

Oliver Dowden brit miniszterelnök-helyettes szintén elítélte a megmozdulást. A Times Radióban fogalmazta meg aggodalmát: „Igazán elszomorított, tényleg. Ha látod, hogy mi történik azokkal a férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel, akiket vízre bocsátanak ezekben a lékvesztőkben – a bűnbandák, emberéleteket kockára téve csak félig töltik fel őket üzemanyaggal, ezért megrekednek félúton a La Manche csatornán átkelés közben, majd lassan süllyedni kezdenek. Nem hinném, hogy ez egy olyan dolog, amivel a Glastonburyn kéne viccelődni.”