Talán ez a legfestőibb hely Magyarországon, és most különösen érdemes odalátogatni

2024.07.05. 16:54
A sokszínűség és a kulturális turizmus művészeti fesztiválja idén 33. alkalommal várja a közönséget 2024. augusztus 9. és 19. között. A fesztivál célja, hogy sokszínű műsorral, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolásának szándékával megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.

A rendezvény művészeti vezetője és fesztiváligazgatója, Hollerung Gábor szavaival a Zempléni Fesztivál Magyarország talán legsokszínűbb művészeti fesztiválja, amelynek kínálatában a különleges programoktól a népszerű műsorokig rendkívül sok stílus és műfaj megtalálható. A fesztivál látogatója találkozhat komolyzenei koncertekkel, jazzel, népzenével, világzenével, kamaraprodukciókkal, tánccal és gyerekprogramokkal is.

A fesztivál azonban nemcsak a művészetről, hanem elsősorban a megismerésről szól: aki ellátogat a régió festői kis falvaiba, az nemcsak egy magával ragadó hangverseny részese lehet, de megismerheti a település és a régió műemlékeit, szokásait, gasztronómiáját is. A kis falvakban a koncerteken vendéglátás is fogadja a látogatókat, ahol a helyi finomságokat, borokat, süteményeket kóstolhatják. Az idei fesztivál közel 40 helyszínen, csaknem 20 településen, több mint 500 fellépő művésszel várja a látogatókat.

Kultúra és turizmus

A sokszínűség mellett a fesztivál másik fontos mozgatórugója a turizmus és a kultúra összekapcsolása. E két terület összefonódását, egymás általi erősítését, segítését kívánják szolgálni a szervezők, ezért nagy hangsúlyt fordítanak a helyi turisztikai irodákkal, szervezetekkel való együttműködésre. A tavalyi fesztivál körüli bizonytalanság addig

soha nem tapasztalt összefogást indított el

a régióban: a fesztiválban részt vevő valamennyi település fontosnak érzi, hogy egy ilyen országos jelentőségű művészeti esemény részese legyen, és ezt a lehetőségeikhez mérten támogatják is.

A szervezők közleménye szerint a fesztivál idén egy nappal hosszabb lesz a megszokottnál, hiszen az augusztus 20-i hosszú hétvégére tekintettel a rendezvény 19-én, hétfőn fejeződhet be. A záróhangversenyen a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori vezetője, a tavaly elhunyt fesztiválalapító, Rolla János emléke előtt tiszteleg.

Jazz és világzene

A fesztivált a Budafoki Dohnányi Zenekar, a fesztivál rezidens együttese hangversenye nyitja 2024. augusztus 9-én, Sárospatakon Gershwin, Weiner Leó és Sztravinszkij műveivel. A Budafoki Dohnányi Zenekar számos hangversennyel, formációval képviselteti magát a sorozatban: hallhatják őket Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen és Szerencsen is. A tavaly nagy sikerrel bemutatkozó BDZ Kamaraműhely pedig, amelynek művészeti vezetője Szüts Apor, Pálházán ad hangversenyt. A kamarazenekar fő célja, hogy 

betekintést engedjen a zenetörténet állócsillagainak kamarazenekari perspektívájába. 

A fesztivál programjában olyan zenei csemegék is találhatók, mint a MYNK Quartet és Omar Bashir koncertje, amelyen a közel-keleten honos oud (arab lant) által megszólaltatott melódiák találkoznak az európai hangszerekkel és zenekultúrával. Akit pedig a jazz és világzene érdekel, az hallhatja a Bársony Bálint által fémjelzett Magyar Rhapsody Projektet, amely ismert magyar melódiákat tálal világzenei köntösben, de jelen lesz Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandje, amely a jazz, a flamenco, a swing, a ragtime és a klezmer dallamait egyedülálló módon ötvözi a roma zenével. És ott lesz Mujahid Zoltán és a Group’n’Swing, a Benkó Dixieland Band, a Bohém Ragtime Jazz Band és a Budapest Klezmer Band is.

Szédületes panoráma

A fesztivál az idén számos ígéretes és festői helyszínnel bővül: ilyen például Golopon a Vay-kastély parkja, ahol egy festői vízi színpadon várják az érdeklődőket, vagy a füzéri szabadtéri színpad, amely

a vár lábánál, szédületes zempléni panorámával csalogat.

A fesztivál sok év után újra ellátogat a Bodrogközbe, méghozzá Kenézlőbe, ahol a hangverseny mellett a görögkatolikus templom Európa-szerte egyedülálló ikonosztázát is érdemes megtekinteni. Régi-új helyszín Bodrogkeresztúr, ahol a hangversenynek a felújított ezeréves katolikus templom ad otthont. Szintén új helyszín a tarcali Andrássy Kúria hangulatos terasza.

Természetesen a kedvelt helyszínekre is ellátogathatnak az érdeklődők, ismét lesz hangverseny az Újhuta Kastélyszálló festői teraszán, egynapos program Tolcsván és Mádon, de érdemes lesz ellátogatni Hercegkútra, Mikóházára, Taktaharkányba vagy a Magyar Nyelv Múzeumába is.

A fesztivál kedvelt esti programja Sárospatakon az Esti jazzsorozat,

amelyben olyan előadók lépnek színpadra, mint a Malek Andi Soulistic, a Révész Richárd Trió, illetve a Canarro Zenekar és Sapszon Orsi.

A tokaji bor kedvelői számára rendezik meg a Koncert borral című sorozatot, amelynek keretében a Patricius Borház, a Disznókő Pincészet, a Tokaj-Oremus, valamint hivatalos borszállítójuk, a Grand Tokaj borait kóstolhatják a látogatók hol borgőzös, hol panorámás, hol rusztikus környezetben, de mindig kellemes zenével.