Elismert zenei sztárok érkeznek Budapestre

2024.07.13. 07:50
Hamarosan kezdődik az idei Fesztivál Akadémia Budapest, ahová harminc országból érkeznek művészek. A Kokas Katalin-Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár által alapított eseményt 2024-ben az V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny, valamint mesterkurzusok előzik meg.

Harminc ország negyvenöt szólistája, huszonöt egyetem száz diákja, negyvenöt ígéretes tehetség, hazánk százötven legjobb fiatal zeneiskolása és a továbbképzésre érkező zenepedagógusok találkozása: a komplex programsorozat világszínvonalú eseményekkel kecsegtet.

„A IX. FAB Summerfest és az V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny az egész éves országjáró missziónk esszenciája, egy egzotikus nyaralás a minőségi kultúra szigetén, teljes lelki feltöltődés. Víziók, reflexiók, kerekasztal beszélgetések tárháza, ahol közönségünk már otthon érzi magát, és évről-évre régi-új barátságok mélyülnek el” – vallják az alapító művészeti vezetők.

Zene és irodalom

Az idei sorozat kiemelt vendége Alessandro Baricco olasz író, a BMC Budapest Music Centerben pedig Eötvös Péterre emlékeznek a FAB művészei. A legnagyobb élő mester, Kurtág György tart nyilvános mesterkurzust a BMC-ben, érkezik a kolozsvári társulat a Bartók és Kodály életét feldolgozó előadással, az Ifjú barbárokkal.

A holokauszt évforduló alkalmából világhírű művészek, Shlomo Mintz, Thomas Dunford és Dora Schwarzberg részvételével koncerttel emlékeznek meg az áldozatokról a Dohány utcai Zsinagógában. Budapest további négy templomában csendülnek fel Bach, Vivaldi és Mozart művei egy sétálós koncertnapon. A programokat idén a Reflexiók gondolata köré szervezték.

Az eseménysorozatról bővebben itt olvashatnak.