Kálid Artúr nyerte idén a Hollósi Frigyes-díjat

X0000364 DxO
2024.07.14. 07:53 Módosítva: 2024.07.14. 09:22
A nézők szavazatai alapján 2024-ben Kálid Artúr nyerte el a Hollósi Frigyes-díjat a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján – közölték a szervezők vasárnap.

A Kőszegi Várszínház 2022-ben alapította a Hollósi Frigyes-díjat – ezzel is emléket állítva a nagyszerű színművésznek, aki több nyáron át játszott Kőszegen. A díj odaítéléséről a közönség szavazott.

Az elismerést olyan színművész kaphatja meg, aki a Kőszegi Várszínház saját nagyszínpadi produkciójában kiemelkedő alakítást nyújt. 2024-ben a nézők szavazatai alapján Kálid Artúr a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Hollósi Frigyes-díjat a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

A Trifusz Péter képzőművész által tervezett díjat a Hyppolit, a lakáj utolsó kőszegi előadása után – július 13-án – Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója nyújtotta át a színpadon Kálid Artúrnak a közönség vastapsa kíséretében. Kálid Artúr a díj átvételekor azt mondta:

Fantasztikus érzés ez a díj. Köszönöm. Hálás vagyok. Megtisztelő. Szabadúszó színésznek nincs »saját« színháza, én mégis »anyaszínházamnak« tartom a Kőszegi Várszínházat. Nagyobb elismerés és nagyobb boldogság nem is lehetne, mint hogy újra és újra visszahívnak nyaranta, és ha az ember azt érzi, hogy szeretik, akkor szívét-lelkét odaadja.

Hollósi Frigyes lánya, Hollósi Kata nyilatkozta a díj alapításakor: „Ez a díj Apu számára is fontos lenne, hiszen egy olyan közösség hozta létre, amelyet ő nagyon szeretett. Köszönöm Apu nevében is”.

A Hyppolit, a lakáj a Kőszegi Várszínház és a dunaújvárosi Bartók színház közös produkciója Őze Áron rendezésében. Az első Hollósi Frigyes-díjat 2022-ben Takács Katalin kapta (Szentivánéji álom), 2023-ban Schneider Zoltán (Miért pont kivi?).

(Borítókép: Kálid Artúr / Fotó: Büki László)