Meghalt Ruth Westheimer, a világhírű szexuálterapeuta

2024.07.15. 20:22
Kilencvenhat éves korában meghalt Ruth Westheimer, német születésű szexuálterapeuta. A gyakran csak Dr. Ruth néven emlegetett szakember rádió- és tévéműsoraival vált közismertté. Nyíltan beszélt számos, a múlt században tabunak számító szexuális témáról, egyszerre edukálva és tanáccsal ellátva közönségét. Halálának hírét publicistája közölte.

A németországi zsidó családba született lányt tízéves korában Svájcba menekítette családja a náci hatalomátvételkor. Később mindkét szülője életét vesztette egy koncentrációs táborban. A világháború után katonai kiképzésben vett részt, ahol alacsony termete miatt orvlövésznek szánták. Harcolt az első arab–izraeli függetlenségi háborúban, ahol húsz évesen egy súlyos sérülés miatt majdnem elvesztette mindkét lábát.

Később Párizsba utazott, ahol pszichológiát kezdett tanulni. 1956-ban az USA-ba költözött, ahol 1959-ben New Yorkban mesterdiplomát szerzett szociológiából. 1970-ben a doktori címet is megszerezte. Ezt követően magánpraxisba kezdett, miközben számos egyetemen oktatott.

A siker titka

1980 és 1990 között vált szélesebb körben ismertté betelefonálós rádióműsorával (Sexually Speaking), amely olyan népszerűvé lett az évek alatt, hogy 1983-ban ez volt az ország rádiós piacának leghallgatottabb adása. Az igazi világhírnevet azonban televíziós műsorával érte el (The Dr. Ruth Show),

amelyet 1985-ben hetente kétmillióan néztek. 

Sikerének titka többek közt az volt, hogy noha komoly, sokszor tabuként kezelt szexuális témákról beszélt, mindig őszinte, kedves és tapintatos maradt. Műsora egyszerre volt szórakoztató és edukatív. Nem félt nyíltan megvitatni az abortusz, a szexuálisan terjedő nemi betegségek, a fogamzásgátlás vagy a pedofília kérdéseit.

Nyitottsága szakmai elismerésen túl valódi popkulturális ikonná tette.

Többször jelent meg magazinok és újságok címlapjain, közösen szerepelt egy filmben Gérard Depardieu-vel és még Tom Chapin egyik albumán is énekelt. Életében több mint negyven könyvet írt szexualitás témakörében, továbbá színházi darab és dokumentumfilm is készült róla.

Ruth Westheimer 2024. július 12-én, pénteken halt meg családja körében, New York-i otthonában. Halálának hírét publicistája közölte a nyilvánossággal. Dr. Ruth 96 éves volt.