Andy Vajna-emléknappá nevezték ki augusztus elsejét

2024.07.31. 18:12
Andy Vajna-emléknappá nyilvánította augusztus 1-ét a Magyar Hollywood Tanács. Bokor Balázs, az MHT elnöke szerint az egykori filmproducer nagyon sokat tett, hogy Magyarország újra a világ filmes élvonalába kerüljön.

Csütörtökön lesz 80 éve, hogy 1944. augusztus 1-én megszületett Andy Vajna. A Magyar Hollywood Tanács Andy Vajna-emléknappá nyilvánította augusztus elsejét – ismertette közleményében az MHT

Bokor Balázs, a tanács elnöke szerint Andy Vajna nagyon sokat tett, hogy Magyarország újra a világ filmes élvonalába kerüljön és a magyar film visszanyerje a közönségét. Úgy tekintett a magyar filmszakmára, hogy ő ennek az országnak – abból, amit tanult sok-sok év alatt, sok-sok film után, sok-sok filmszakmai területen visszaadhat valamit. Vissza is adott.

Az emléknapon a Tanács egész napos online megemlékezés tart a híres producerről, volt filmügyi kormánybiztosról, aki méltán írta be magát a hollywoodi filmtörténelembe és a magyar film történetébe is – tették hozzá.

Andy Vajna 2019. január 20-án, hosszú betegség után budapesti otthonában hunyt el. A 75. életévében járó filmproducer évtizedes pályafutása alatt nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi filmipar meghatározó személyisége volt. Andy Vajna életútjáról és sikereiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.