Tüzet nyitottak a tüntetőkre, három diák sorsa van a kezünkben

2024.08.11. 16:06
Közzétették a 2024-es Booker-díj hosszúlistáját. Edmund de Waal, a bírálóbizottság vezetője szerint ezek nem problémákról szóló könyvek, hanem szépirodalmi művek, amelyek az emberekkel törődnek, szorult helyzetükkel, egyediségükkel együtt egy olyan világban, amely közömbös vagy akár ellenséges lehet.

Száműzetés, elköltözés, identitás és összetartozás – témájukban többnyire ez köti össze a 2024-es Booker-díj hosszúlistáján szereplő könyveket.

Claire Messud műve például egy francia-algériai család három generációjának történetét meséli el, melynek tagjai a világ körüli vándorlásaik alatt egy megfoghatatlan teljességet keresnek. Hisham Matar alkotásában pedig három, politikai száműzetésben élő líbiai diák sorsát követhetjük, a középpontban egy valós esemény áll 1984-ből, amikor a londoni líbiai nagykövetségen tüzet nyitottak a tüntetőkre – írja a The Booker Prize.

Ám a személyes kapcsolatok is központi témát szolgáltatnak. A The Safekeep, a My Friends, a Wondering Stars és az Orbital a barátok, a szerelmesek, a családok és a kollégák közötti összetett, emberi viszonyrendszereket, dinamikát kutatják, mutatják be.

Edmund de Waal, a bírálóbizottság vezetője úgy jellemezte a 13 regényt tartalmazó listát, mint „globális hangok, erős hangok és új hangok csoportja”. Megfogalmazása szerint ezek nem problémákról szóló könyvek, hanem szépirodalmi művek:

Olyan alkotások, amelyek az emberekkel törődnek, szorult helyzetükkel, egyediségükkel együtt egy olyan világban, amely közömbös vagy akár ellenséges lehet.

Szinte súlytalan, de szó szerint

A hosszúlistán szereplő könyvek közül hármat elsőkönyves szerző írt – Rita Bullwinkel, Yael van der Wouden és Colin Barrett. Ha valamelyik író megnyeri az idei díjat, neves társaságba kerül. Debütáló regények eddig hatszor nyerték el a Booker-díjat, köztük Arundhati Roy Az Apró Dolgok Istene, George Saunders Lincoln és a bardo, legutóbb pedig Douglas Stuart Shuggie Bainje.

Samantha Harvey Orbitalja a legrövidebb könyv az idei listán, szinte „súlytalan” a maga 136 oldalával.

Ha ez lenne a győztes, új rekordot akkor sem állítana fel, az még mindig Penelope Fitzgerald Offshoreját illeti meg. Az 1979-ben megjelent kötet mindössze 132 oldal.

Hisham Matar My Friends című könyve azonban a leghosszabb az idei listán, 456 oldallal. De még ez is bőven elmarad a valaha volt legvaskosabb díjnyertes könyvétől, Eleanor Catton 2013-ban megjelent The Luminaries című alkotása pontosan 832 oldal.

Vigyázat, bestsellerveszély

A Booker-díj elnyerése a könyveket könnyen bestselleré teheti. Ez tény, már ha Paul Lynch 2023-as Prophet Song című kötetét vesszük alapul. A győzelem után a regény eladási rátája 1,630 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, és a könyv brit kiadója, az Oneworld azóta 230 ezer példányt nyomott újra belőle. Richard Powers 2018-ban nyert a The Overstory című regényével, amelyből világszerte több mint egymillió példányt adtak el. Tommy Orange debütáló regénye, a There was 2019-ben a New York Times bestsellere lett, és az év Pulitzer-díj-döntősei közé került.

A 2024-es hosszúlistán szereplő szerzőktől már több mint 100 könyv jelent meg – közülük körülbelül ötvenet Percival Everett, Anne Michaels és Richard Powers írt. Egy ország különösen jól képviselteti magát az idei megmérettetésen: az Egyesült Államokat hat szerző képviseli. Bár ez sem számít újdonságnak, mondhatni, a történelem ismétli önmagát, miután 2022-ben is ez történt, persze a végső győztes akkor mégiscsak a Srí Lanka-i író műve lett.

A zsűri több mint 150 angol nyelvű pályaműből állította össze a hosszúlistát. A szépirodalmi művek legjava 2023. október 1. és 2024. szeptember 30. között jelent meg. 

  • Colin Barrett: Wild Houses  
  • Rita Bullwinkel: Headshot 
  • Percival Everett: James 
  • Samantha Harvey: Orbital
  • Rachel Kushner: Creation Lake
  • Hisham Matar: My Friends
  • Claire Messud: This Strange Eventful History 
  • Anne Michaels: Held 
  • Tommy Orange: Wandering Stars 
  • Sarah Perry: Enlightenment 
  • Richard Powers: Playground
  • Yael van der Wouden: The Safekeep 
  • Charlotte Wood: Stone Yard Devotional 

A Booker-díj az angol nyelvterület vezető irodalmi díja, amellyel több mint öt évtizede ismerik el a kiemelkedő szépirodalmi műveket. Mások mellett eddig Margaret Atwood, George Saunders, Damon Galut kapta meg az elismerést. Ám 2014-ig kizárólag nagy-britanniai vagy ír szerzőknek ítélték oda, amely szabályt aztán megváltoztatták. Azóta bárki megkaphatja, aki angol nyelven alkot. 

A 2023-es Booker-díjat Paul Lynch kapta a Prophet Song című regényéért. Az 50 ezer font (mintegy 22 millió forintnyi) pénzjutalommal járó díj szűkített listáját 2024. szeptember 16-án hozzák nyilvánosságra, a nyertest pedig november 12-én hirdetik ki.